A- A+
Ρευστότητα από τους δανειολήπτες αναζητούν οι τράπεζες - «Εξαερώθηκαν» €510 εκατ. τον Οκτώβριο
Κλειστές παραμένουν οι κάνουλες των δανείων, καθώς οι τράπεζες δίνουν αγώνα για να αντλήσουν ρευστότητα από όλες τις ανοιχτές πηγές, την ίδια στιγμή που η πτώση των καταθέσεων έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο.

Τον Οκτώβριο το χρήμα που κυκλοφορεί στην αγορά μέσω των χρηματοδοτήσεων προς τον ιδιωτικό τομέα κατέγραψε νέα πτώση. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, τα υπόλοιπα των χορηγήσεων την υπό εξέταση περίοδο μειώθηκαν κατά 510 εκατ. ευρώ.

Μετά από αυτήν την εξέλιξη, μέσα στο δίμηνο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου η μείωση των δανείων που χρωστούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις στις τράπεζες ξεπέρασε τα 1,7 δισ. ευρώ, ως αποτέλεσμα της στρατηγικής των τραπεζών για μείωση της έκθεσής τους στην ελληνική οικονομία.

Πρόκειται για μία πολιτική που λόγω των συνθηκών περιορισμένης ρευστότητας κρίνεται αναγκαία και επιβεβλημένη, ώστε να περιοριστούν οι επιπτώσεις από τη μείωση των καταθέσεων, η οποία από τις αρχές του φθινοπώρου έως το τέλος Οκτωβρίου ξεπέρασαν τα 13 δισ. ευρώ.

Ποιοι πλήττονται περισσότερο

Αναλυτικότερα, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης του εγχώριου ιδιωτικού τομέα παρέμεινε αμετάβλητος στο -2,2% σε σχέση με το Σεπτέμβριο, ωστόσο έναντι του Δεκεμβρίου του 2010 υπάρχει σημαντική επιδείνωση όταν η πιστωτική επέκταση είχε διαμορφωθεί στο 0%..

Συνολικά, τον Οκτώβριο του 2011, η καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τον εγχώριο ιδιωτικό τομέα ήταν αρνητική κατά 510 εκατ. ευρώ (Οκτώβριος 2010: αρνητική καθαρή ροή 491 εκατ. ευρώ).

Η καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις τον Οκτώβριο του 2011 ήταν θετική 225 εκατ. ευρώ (Οκτώβριος 2010: αρνητική καθαρή ροή 364 εκατ. ευρώ) και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης διαμορφώθηκε σε -0,4% από -0,9% τον προηγούμενο μήνα (Δεκέμβριος 2010: 1,1%).

Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων υποχώρησε σε -0,9% από -0,7% τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των λοιπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, όπου περιλαμβάνονται και μεγάλου ύψους ενδο-ομιλικές συναλλαγές, ανήλθε σε 7,6% από -4,7% τον προηγούμενο μήνα.

Τα δάνεια προς ελεύθερους επαγγελματίες – ιδιώτες

Η καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις ήταν αρνητική κατά 180 εκατ. ευρώ τον επισκοπούμενο μήνα (Οκτώβριος 2010: αρνητική καθαρή ροή 44 εκατ. ευρώ) και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης μειώθηκε σε -5,7% από -5,1% τον προηγούμενο μήνα (Δεκέμβριος 2010: 0,3%).

Αρνητική κατά 554 εκατ. ευρώ ήταν και η καθαρή ροή χρηματοδότησης προς τους ιδιώτες και τα ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα τον Οκτώβριο του 2011, έναντι επίσης αρνητικής καθαρής ροής κατά 83 εκατ. ευρώ τον Οκτώβριο του 2010.

Η εξέλιξη αυτή είχε ως αποτέλεσμα ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης προς τους ιδιώτες και τα ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα να σημειώσει περαιτέρω μείωση (Οκτώβριος 2011: -3,6%, Σεπτέμβριος 2011: -3,1%, Δεκέμβριος 2010: -1,2%).