A- A+
Επτά στα δέκα ευρώ στεγαστικών δόθηκαν από την Εθνική
Με υψηλούς ρυθμούς «τρέχουν» τα υπόλοιπα χρημαροδότησης της Εθνικής Τράπεζας, παρά την κρίση, η οποία τους πρώτους εννέα μήνες του 2009 χορήγησε τα περισσότερα στεγαστικά δάνεια στην εγχώρια αγορά.

Βάσει στοιχείων του γ’ τριμήνου, τα υπόλοιπα των πάσης φύσεως χορηγήσεων αυξήθηκαν από την αρχή του χρόνου κατά 3,2 δισ. ευρώ, ήτοι 7,1% εντός 9 μηνών. Με βάση τα παραπάνω διαφαίνεται ότι ο στόχος που είχε τεθεί στην αρχή του έτους για διψήφιο ετήσιο ρυθμό αύξησης υπολοίπων, θα επιτευχθεί.

Συγκεκριμένα, οι νέες εκταμιεύσεις στεγαστικών δανείων ανέρχονται σε 2,2 δισ. ευρώ από την αρχή του έτους και αφορούν σε περίπου 28.000 δανειολήπτες. Με βάση τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, η συμμετοχή της Εθνικής Τράπεζας στην συνολική αύξηση των υπολοίπων των στεγαστικών δανείων για την περίοδο Δεκεμβρίου 2008 – Σεπτεμβρίου 2009 ήταν 69%.

Επιπλέον, η Εθνική συμμετέχει ενεργά στα προγράμματα του ΤΕΜΠΜΕ όπου οι εκταμιεύσεις προσεγγίζουν τα 1,5 δισ. ευρώ. Τέλος, προωθεί τα νέα προγράμματα στήριξης μικρομεσαίων επιχειρήσεων ΕΣΠΑ μέσω σειράς 40 εκδηλώσεων σε όλη την περιφέρεια για ενημέρωση επενδυτών, συνεργασιών με συμβούλους επιχειρήσεων και φοροτέχνες για την υποδοχή αιτήσεων επενδυτών μέσω της Εθνικής Τράπεζας.

Η τράπεζα, σαν αποτέλεσμα των νέων στεγαστικών δανείων που χορήγησε, αύξησε τα υπόλοιπα της στην κατηγορία αυτή κατά 1,3 δισ. ευρώ έναντι συνολικής αύξησης της αγοράς κατά 1.9 δισ. ευρώ. Ειδικότερα για το μήνα Σεπτέμβριο, η αύξηση των υπολοίπων των στεγαστικών δανείων (καθαρή ροή) της Εθνικής Τράπεζας ήταν 183 εκατ. ευρώ έναντι 403 εκατ. ευρώ για το σύνολο της αγοράς.

Ο ρυθμός των αιτημάτων για νέα στεγαστικά δάνεια παραμένει ιδιαίτερα υψηλός, με ημερήσιο μέσο όρο περισσότερες από 350 αιτήσεις το μήνα Οκτώβριο. Οι εγκρίσεις των δανείων αυτών έχουν δημιουργήσει ένα σημαντικό απόθεμα προς εκταμίευση εντός του επομένου διμήνου, γεγονός που ενισχύει την προσδοκία της τράπεζας για τη διατήρηση των υψηλών ρυθμών χρηματοδότησης της κατοικίας.

Από την άλλη, στη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η καθαρή αύξηση των υπολοίπων του εννεάμηνου ανήλθε σε 900 εκατ. ευρώ περίπου, ποσό που αντιστοιχεί σε ετήσιο ρυθμό αύξησης της τάξης του 29%. Μέχρι την 30ή Σεπτεμβρίου 2009, η τράπεζα έχει εγκρίνει 25.000 αιτήματα για χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Από αυτά 13.500 αφορούν νέους πελάτες.