A- A+
ΥΠΟΙΚ: Δεν υπάρχει εμπλοκή στη συμφωνία με Ελβετία για τις καταθέσεις
Σε συνεννόηση με την ΕΕ συνεχίζονται, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, οι διαπραγματεύσεις με την Ελβετία με στόχο τη φορολόγηση των ελληνικών καταθέσεων που βρίσκονται στο τραπεζικό σύστημα της χώρας.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, με αφορμή δημοσιεύματα ότι η ΕΕ είναι αντίθετη με την υπογραφή διμερών συμφωνιών σε σχέση με τη φορολόγηση των καταθέσεων που βρίσκονται στην Ελβετία, υπογράμμισε ότι η ελληνική πλευρά «έχει ήδη συνεννοηθεί και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που διατηρεί μια σειρά από επιφυλάξεις για τέτοιου είδους συμβάσεις, εξηγώντας ότι αυτό είναι απολύτως αναγκαίο για τα ελληνικά δεδομένα».

Σύμφωνα με διαρροές στον τύπο, η Κομισιόν φέρεται να αντιδρά στις αντίστοιχες συμφωνίες που έχει ήδη υπογράψει η Ελβετία με τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς υπάρχει ήδη υπογεγραμμένη από το 2004 αντίστοιχη συμφωνία με την ΕΕ, η οποία είναι γνωστή ως «συμφωνία της Βέρνης».

Τι απαντά ο Βενιζέλος

Ο υπουργός Οικονομικών σημειώνει στην ανακοίνωσή του ότι «είναι παράδοξο το θέμα αυτό να επανέρχεται τώρα, με την μορφή αποριών ή σχολίων, όταν έχει ήδη ανακοινωθεί ότι η Ελλάδα έχει συμφωνήσει με την Ελβετία να υπογράψει σύμβαση, κατά τα πρότυπα των συμβάσεων που έχουν ήδη υπογράψει η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο».

Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, η πρωτοβουλία αυτή του υπουργείου Οικονομικών, σε συνδυασμό με την νομοθετημένη και ισχύουσα άρση του τραπεζικού απορρήτου, που μας επιτρέπει να γνωρίζουμε ποιος εξήγαγε και τι ποσά στο εξωτερικό, διαμορφώνει την βάση για μια πιο αποτελεσματική και εστιασμένη επίθεση κατά της φοροδιαφυγής.

«Αυτό πρέπει να συνδυαστεί με την έντονη ενεργοποίηση των ποινικών φορολογικών διατάξεων, που είμαι βέβαιος ότι έχει προσέξει η ελληνική κοινή γνώμη και η οποία ελπίζω να λειτουργήσει προτρεπτικά» τονίζει στην ίδια ανακοίνωση ο υπουργός Οικονομικών.

Επιπλέον, προσθέτει ότι στο πλαίσιο των πληροφοριών που συλλέγει και επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών, πάντα σε συνεννόηση με την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, δίδεται ιδιαίτερη προσοχή στον κατάλογο των προσώπων που υπόκεινται σε υποχρέωση υποβολής δήλωσης «Πόθεν Έσχες».

Εφόσον προκύψουν σχετικά στοιχεία, αυτά θα διαβιβαστούν, για μεν τα πολιτικά πρόσωπα στην Βουλή, για δε άλλες κατηγορίες προσώπων που υπόκεινται σε δήλωση «Πόθεν Έσχες» και δραστηριοποιούνται σε άλλους τομείς, δια των οποίων ασκείται μεγάλη επιρροή στην δημόσια ζωή, στην αρμόδια Αρχή.

Διαβάστε επίσης

* Πώς θα φορολογηθούν οι ελληνικές καταθέσεις στην Ελβετία – Ως το τέλος του 2011 συμφωνία