A- A+
Αλαλούμ με το τέλος ακινήτων – Στα «σκαριά» νέα εγκύκλιος για παράταση προθεσμιών και εξαιρέσεις
Στον αέρα βρίσκεται το μέτρο είσπραξης του ειδικού ακινήτων. Ενώ το υπουργείο ετοιμάζει νέα εγκύκλιο με εξαιρέσεις από την καταβολή του, η Κομισιόν επισημαίνει ότι απαγορεύεται η διακοπή της ηλεκτροδότησης.

Το υπουργείο Οικονομικών τις τελευταίες ημέρες διαρρέει ότι ετοιμάζει νέα εγκύκλιο για τον τρόπο επιβολής της έκτακτης εισφοράς επί των ακινήτων, την ίδια στιγμή που χιλιάδες καταναλωτές σπεύδουν καθημερινώς να εξοφλήσουν τους λογαριασμούς τους.

Όπως διαρρέουν από το υπουργείο, η εγκύκλιος αυτή θα περιλαμβάνει τα εξής:

- Προθεσμία πληρωμής: Αυξάνεται στις 80 ημέρες από 40 ημέρες προηγουμένως, η προθεσμία πληρωμής του τέλους, πριν τη διακοπή της ηλεκτροδότησης

- Έλεγχος νέων εξαιρέσεων: Θα συσταθούν τριμελείς επιτροπές που θα αποτελούνται από έναν εφοριακό, έναν αστυνόμο και έναν κοινωνικό λειτουργό για τον έλεγχο όσων αιτούνται εξαίρεσης από την καταβολή του τέλους

- Διόρθωση λαθών: Οι πολίτες εάν διαπιστώσουν λάθη, θα πρέπει να πληρώνουν την πρώτη δόση και η επιπλέον επιβάρυνσή τους θα συμψηφίζεται με τη δεύτερη δόση

Κομισιόν: Δεν μπορείτε να κόβεται το ρεύμα

Την ίδια στιγμή που οι οικονομικές αρχές δημιουργούν σύγχυση στο καταναλωτικό κοινό για το τέλος ακινήτων, η Κομισιόν με απάντησή της στον ευρωβουλευτή του ΣΥΝ κ. Ν. Χουντή, επισημαίνει ότι η διακοπή της ηλεκτροδότησης δεν μπορεί να συνδέεται με τις φορολογικές υποχρεώσεις ενός νοικοκυριού, εφόσον αυτό καταβάλλει κανονικά τις πληρωμές για το ρεύμα.

Ο επίτροπος ενέργειας της ΕΕ Günther Oettinger υπενθυμίζει την οδηγία της ευρωπαϊκής ένωσης που ορίζει ότι θα πρέπει θα αποσυνδεθεί η προμήθεια ρεύματος από τις φορολογικές υποχρεώσεις, γεγονός που ανατρέπει το μέτρο που συνδέει το Ειδικό Τέλος με την ΔΕΗ.

«Οι διατάξεις γεννούν σαφή υποχρέωση των κρατών μελών να παρέχουν στους οικιακούς καταναλωτές το δικαίωμα να προμηθεύονται ηλεκτρική ενέργεια. Η οδηγία δεν περιέχει διατάξεις που να εξαρτούν το δικαίωμα αυτό από την κατάσταση του νοικοκυριού ή των μεμονωμένων μελών του όσον αφορά τις φορολογικές τους υποχρεώσεις», τονίζει ο Ευρωπαίος Επίτροπος.

Διαβάστε επίσης

* Δε θα κόβεται το ρεύμα σε όσους αποδεδειγμένα δεν μπορούν να πληρώσουν το τέλος ακινήτων

* Εως τις 30/11 η υπηρεσία εξαίρεσης από το τέλος ακινήτων μέσω SMS - Ποιοι τη δικαιούνται

* ΥΠΟΙΚ: Συμψηφισμός των λαθών στη δεύτερη δόση του τέλους ακινήτων