A- A+
Υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ η πρόσληψη 100.000 ανέργων στους δήμους – Όλο το χρονοδιάγραμμα
Από τους πίνακες ανέργων του ΟΑΕΔ θα επιλεγούν 100.000 άνεργοι από τους δήμους για την εκτέλεση έργων αυτεπιστασίας. Ο κατάλογος των υποψηφίων θα σχηματιστεί υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ έως τις 15 Ιανουαρίου.

Κάθε άνεργος, που θα ενταχθεί στα εν λόγω προγράμματα, θα μπορεί να συμπληρώνει 135 μεροκάματα το χρόνο, λαμβάνοντας αφ' ενός τα συγκεκριμένα χρήματα και αφ' ετέρου καλύπτοντας και το χρόνο συνταξιοδότησής του.

Οι άνεργοι που θα επιλεγούν θα εργαστούν όλοι σε μικρά τεχνικά έργα, που θα πραγματοποιηθούν σε κάθε δήμο με αυτεπιστασία και με την ευθύνη των δημάρχων.

Το χρονοδιάγραμμα της δράσης

Προκειμένου να είναι έτοιμοι μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου οι πίνακες των ανέργων ανά δήμο και ανά ειδικότητα, που να καλύπτουν ολόκληρη την Ελλάδα, πρέπει έως τις 15 Δεκεμβρίου το αργότερο να έχει εκδοθεί η μεγάλη προκήρυξη από τον ΟΑΕΔ.

Έως τα μέσα Ιανουαρίου 2012 θα έχουν ολοκληρωθεί οι κατάλογοι με τους ανέργους από τον ΟΑΕΔ, που θα συνταχθούν υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ, από τους οποίους οι δήμοι, που εκτελούν έργα αυτεπιστασίας με ίδιους πόρους, θα μπορούν να προσλαμβάνουν προσωπικό.

Το προσωπικό θα είναι κυρίως εργατοτεχνικό και τα έργα θα έχουν αποκλειστικά τοπικό χαρακτήρα. Οι μέρες απασχόλησης δεν θα υπερβαίνουν τις 135 το χρόνο, ενώ στις προσλήψεις, την εποπτεία των οποίων θα έχει το ΑΣΕΠ, θα μπορούν να προχωρήσουν άμεσα οι δήμοι που διαθέτουν δικούς τους πόρους.

Και δεύτερο πρόγραμμα 2 δισ. ευρώ

Από την 1η Φεβρουαρίου 2012 και θα υλοποιηθεί άλλο παρόμοιο πρόγραμμα με κοινοτικούς πόρους, συνολικού ύψους 2 δισ. ευρώ, μέσω του οποίου μπορούν να προσληφθούν σε χρονικό διάστημα τριών ετών περίπου 100.000 άνεργοι με αυτεπιστασία επίσης.

Το προσωπικό θα προσληφθεί βάσει κριτηρίων από τους ίδιους πίνακες ανέργων που θα έχει νωρίτερα καταρτίσει ο ΟΑΕΔ. Και σε αυτό το πρόγραμμα θα υπάρχει δυνατότητα απασχόλησης για 135 ημερομίσθια το χρόνο.

Ο υπουργός Εσωτερικών κ. Τ. Γιαννίτσης τόνισε ότι τα έργα, στα οποία θα απασχοληθεί το προσωπικό, αποτελούν αποκλειστική ευθύνη των δημάρχων.

Για το λόγο αυτό κάλεσε τους τοπικούς άρχοντες, επειδή άλλες φορές έχει υπάρξει κακό προηγούμενο, να αντιμετωπίσουν με αίσθημα ευθύνης τις προτεραιότητές τους.