A- A+
«Έσκασαν» δάνεια 6 δισ. ευρώ στο α΄ εξάμηνο του 2011 - Σοκ στα επιχειρηματικά
Από ρεκόρ σε ρεκόρ κινούνται τα δάνεια σε καθυστέρηση κάθε τρίμηνο που περνάει στην ελληνική αγορά, καθώς η ύφεση οδηγεί ολοένα και περισσότερα νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε αδυναμία αποπληρωμής των χρεών τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλαδος, στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2011 τα δάνεια σε καθυστέρηση ανήλθαν στο σύνολο της αγοράς στο 12,8% από 10,5% στο τέλος της περυσινής χρονιάς.

Δηλαδή μέσα στο πρώτο εξάμηνο τα «κόκκινα» δάνεια αυξήθηκαν κατά 6 δισ. ευρώ στα 32,4 δισ. ευρώ, επίπεδο που αποτελεί ιστορικό υψηλό για τον εγχώριο τραπεζικό κλάδο.

1 στα 4 καταναλωτικά δεν εξοφλείται

Από τις επιμέρους κατηγορίες δανείων τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στην καταναλωτική πίστη, όπου το ποσοστό των επισφαλειών έχει πλέον διαμορφωθεί στο 24% από 20% στο τέλος του 2010.

Επιδείνωση των συνθηκών υπάρχει και στα στεγαστικά δάνεια, όπου οι καθυστερήσεις διαμορφώθηκαν τον Ιούνιο του 2011 στο 11,9% από 10,3% τον περασμένο Δεκέμβριο.

Η μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση των προβληματικών δανείων εντοπίζεται στην επιχειρηματική πίστη, όπου οι καθυστερήσεις διαμορφώθηκαν στο 11,2% από 8,8% ένα εξάμηνο νωρίτερα.