A- A+
Έως 350 ευρώ το επίδομα θέρμανσης - Ποιοι το δικαιούνται και πότε θα το λάβουν

Άνοιξε η πλατφόρμα των αιτήσεων για το φετινό επίδομα θέρμανσης, το οποίο μπορεί να φτάσει έως τα 350 ευρώ, ανάλογα με την περιοχή που βρίσκεται το ακίνητό σας.

Το επίδομα χορηγείται σε φυσικά πρόσωπα για την κατανάλωση πετρελαίου εσωτερικής καύσης θέρμανσης, για τα ακίνητα που χρησιμοποιούν ως κύρια κατοικία κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης, είτε αυτά μισθώνονται είτε είναι δωρεάν παραχωρούμενα ή ιδιοκατοικούνται.

Το ποσό του επιδόματος

Το ύψος του επιδόματος εξαρτάται από τη σύνθεση του νοικοκυριού και την περιοχή στην οποία βρίσκεται η κατοικία του δικαιούχου. Συγκεκριμένα, ανέρχεται στα ακόλουθα επίπεδα:

  • ΖΩΝΗ Α: Νομοί Γρεβενών, Δράμας, Έβρου, Ευρυτανίας, Ιωαννίνων, Καστοριάς, Κοζάνης, Σερρών, Φλώρινας

Επίδομα 250 ευρώ για άγαμους ή έγγαμους χωρίς τέκνα - Αύξηση 10% για κάθε τέκνο

  • ΖΩΝΗ Β: Αρκαδίας, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Καβάλας, Καρδίτσας, Κιλκίς, Λάρισας, Μαγνησίας, Ξάνθης, Πέλλας, Πιερίας, Ροδόπης, Τρικάλων, Χαλκιδικής

Επίδομα 180 ευρώ για άγαμους ή έγγαμους χωρίς τέκνα - Αύξηση 10% για κάθε τέκνο

  • ΖΩΝΗ Γ: Αιτωλοακαρνανίας, Άρτας, Αττικής (εκτός Κυθήρων και νησιών Σαρωνικού), Αχαΐας, Βοιωτίας, Ευβοίας, Ηλείας, Θεσπρωτίας, Κέρκυρας, Κορινθίας, Λέσβου, Λευκάδας, Πρέβεζας, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Χίου

Επίδομα 110 ευρώ για άγαμους ή έγγαμους χωρίς τέκνα - Αύξηση 10% για κάθε τέκνο

  • ΖΩΝΗ Δ: Αργολίδας, Δωδεκανήσου, Ζακύνθου, Ηρακλείου, Κυκλάδων, Λασιθίου, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Κεφαλληνίας και Ιθάκης, Κυθήρων και νησιών Σαρωνικού, Ρεθύμνου, Σάμου, Χανίων

Επίδομα 80 ευρώ για άγαμους ή έγγαμους χωρίς τέκνα - Αύξηση 10% για κάθε τέκνο

Πλαφόν τα 350 ευρώ

Σε κάθε περίπτωση το επίδομα δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 350 ευρώ, ενώ μειώνεται κατά κατά 20% για τους μη ορεινούς δήμους που ανήκουν στις αντίστοιχες ζώνες.

Το επίδομα χορηγείται υπό τον όρο ο δικαιούχος να πραγματοποιήσει αγορές πετρελαίου εσωτερικής καύσης θέρμανσης υπολογισθείσας αξίας, μεγαλύτερης ή ίσης με το διπλάσιο του ανωτέρου επιδόματος, από 15 Οκτωβρίου 2019 έως και 31 Δεκεμβρίου 2019.

Σε περίπτωση που η υπολογισθείσα αξία αγοράς υπολείπεται του ανωτέρω ορίου, ο δικαιούχος λαμβάνει επίδομα ίσο με το ήμισυ (1/2) της αξίας των αγορών που πραγματοποίησε το ίδιο διάστημα.

Οι δικαιούχοι

Η αίτηση υποβάλλεται μέσω taxisnet και το επίδομα χορηγείται εφόσον πληρούνται τα ακόλουθα κριτήρια:

Τα φυσικά πρόσωπα του άρθρου 1 της παρούσας δικαιούνται επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης, εφόσον πληρούν τα ακόλουθα κριτήρια:

α. Εισοδηματικά:

Το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημά τους που λαμβάνεται υπόψη για την επιβολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, ανεξάρτητα από την πηγή προέλευσής του, ανέρχεται έως:

- 12.000 ευρώ για άγαμο υπόχρεο ή υπόχρεο σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει

- 20.000 ευρώ για έγγαμο υπόχρεο με προσαύξηση κατά 2.000 ευρώ για κάθε τέκνο

- 22.000 ευρώ για μονογονεϊκή οικογένεια με προσαύξηση κατά 2.000 ευρώ για κάθε τέκνο μετά το πρώτο

β. Ακίνητης Περιουσίας:

Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, όπως αυτή προσδιορίζεται για τον υπολογισμό του συμπληρωματικού ΕΝ.Φ.Ι.Α., δεν πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των 130.000 ευρώ για τους άγαμους, τους υπόχρεους σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και το ποσό των 250.000 ευρώ για τους έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

Οι εξαιρέσεις

Από το επίδομα θέρμανσης εξαιρούνται οι ακόλουθες κατηγορίες φορολογούμενων:

α) Τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία δηλώνονται στη Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων ως εξαρτώμενα μέλη του υπόχρεου κατά το άρθρο 11 του ν. 4172/2013.

β) Τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία δηλώνουν στη Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων ότι φιλοξενούνται.

γ) Τα φυσικά πρόσωπα που εμπίπτουν στο φόρο πολυτελούς διαβίωσης καθώς και τα φυσικά πρόσωπα που διαθέτουν Ε.Ι.Χ. αυτοκίνητα περισσότερα των δύο (2) ή ποσοστά συνιδιοκτησίας, επί Ε.Ι.Χ. αυτοκινήτων, τα οποία (ποσοστά) αθροιζόμενα αντιστοιχούν σε περισσότερα των δύο (2) αυτοκίνητα, συμπεριλαμβανομένων των ευρισκόμενων σε εθελούσια ακινησία.

Δεν συνυπολογίζονται Ε.Ι.Χ. αυτοκίνητα ευρισκόμενα σε αναγκαστική ακινησία, η οποία αναφέρεται σε περιπτώσεις καταστροφής ή κλοπής.

δ) Τα φυσικά πρόσωπα για την επαγγελματική τους στέγη.

ε) Τα ιδρύματα, οι οργανισμοί και κάθε είδους νομικά πρόσωπα κερδοσκοπικού ή μη χαρακτήρα ή νομικές οντότητες.

στ) Οι φορολογικοί κάτοικοι αλλοδαπής, οι οποίοι υποχρεούνται να υποβάλουν δήλωση φορολογίας εισοδήματος στην Ελλάδα, καθώς και ο/η σύζυγος αυτών.

Πότε πληρώνεται

Επίδομα χορηγείται στα φυσικά πρόσωπα για τις αγορές πετρελαίου από 15 Οκτωβρίου 2019 μέχρι και 31 Δεκεμβρίου 2019 μετά από σχετική αίτηση μέχρι και 20 Δεκεμβρίου 2019.

Μετά τη συμπλήρωση των στοιχείων στο Taxis για εξέταση του αιτήματος, το ΥΠΟΙΚ προβαίνει σε ενεργοποίηση της διαδικασίας πληρωμής.

Η ενεργοποίηση αυτή δεν μπορεί να γίνει μετά τις 20 Δεκεμβρίου 2019.

Αυτό σημαίνει ότι το τελευταίο δεκαήμερο του έτους θα γίνει η καταβολή του επιδόματος στους δικαιούχους.

Στην περίπτωση πολυκατοικίας το παραστατικό αγοράς πετρελαίου θέρμανσης θα πρέπει να εκδοθεί είτε στον ΑΦΜ της πολυκατοικίας, εάν αυτός υφίσταται, είτε στον ΑΦΜ που αντιστοιχεί στο κωδικούς TaxisNet με τους οποίους δημιουργήθηκε το προφίλ της πολυκατοικίας.