A- A+
Ίδρυση επιχειρήσεων με μετοχικό κεφάλαιο 1 ευρώ – Πιο πολλές εταιρείες στο fast track
Την απλοποίηση του νόμου για τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων και τη διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής του fast track, προωθεί με νομοσχέδιο το υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας.

Συγκεκριμένα, δημιουργείται νέος εταιρικός τύπος, με μετοχικό κεφάλαιο που μπορεί να ξεκινά από 1 ευρώ.

Παράλληλα, παρέχεται η δυνατότητα εισφοράς από τους εταίρους όχι μόνο κεφαλαίου αλλά και εργασίας ή ανάληψης ευθυνών π.χ. για κάλυψη χρεών της επιχείρησης μέχρις ενός συγκεκριμένου ύψους.

Διεύρυνση του fast track

Τα όρια για το χαρακτηρισμό μιας επένδυσης ως στρατηγικής σημασίας, ώστε να μπορεί να ενταχθεί στο νόμο περί ταχείας αδειοδότησης διαμορφώνονται σε:

-120 εκατ. ευρώ (έναντι 200 εκατ. ευρώ που ίσχυε).

-40 εκατ. ευρώ και δημιουργία 120 θέσεων εργασίας (από 75 εκατ. ευρώ και 200 θέσεις).

-250 νέες θέσεις εργασίας, ανεξαρτήτως ύψους επένδυσης (από 150 θέσεις).

Επιπλέον, δημιουργείται νέα κατηγορία στρατηγικών επενδύσεων, για τις βιομηχανικές επενδύσεις ύψους τουλάχιστον 15 εκατ. ευρώ που θα γίνονται σε βιομηχανικές περιοχές.

Παράλληλα, συντομεύεται, από 60 σε 45 ημέρες, η προθεσμία έκδοσης αδειών, μετά την παρέλευση της οποίας τεκμαίρετε θετική απάντηση της υπηρεσίας.

Στήριξη σε μικρότερες επενδύσεις

Με το νομοσχέδιο του υπουργείου συγκροτείται κέντρο εξυπηρέτησης επενδυτών στην εταιρία Invest in Greece, για την προώθηση της αδειοδότησης επενδύσεων άνω των 2 εκατ. ευρώ.

Η υπηρεσία αυτή θα αναλαμβάνει για λογαριασμό των επενδυτών, έναντι αμοιβής, τη διεκπεραίωση των διαδικασιών αδειοδότησης στις δημόσιες υπηρεσίες, οι επενδύσεις αυτές όμως δεν υπάγονται στο fast track.

Εξάλλου, απλοποιούνται οι διαδικασίες απαλλοτριώσεων με στόχο τη μείωση του χρόνου και του κόστους για το Δημόσιο, ενώ διευκολύνεται η άσκηση εξαγωγικής δραστηριότητας.

Οι άλλες ρυθμίσεις

- Εκσυγχρονίζεται το πλαίσιο των κρατικών προμηθειών με εφαρμογή ηλεκτρονικών διαγωνισμών και στόχο τη μείωση του κόστους για το Δημόσιο κατά 15% έναντι του προϋπολογισμού κάθε προμήθειας.

- Θεσπίζονται κίνητρα για εγκατάσταση επιχειρήσεων στη Ζώνη Καινοτομίας Θεσσαλονίκης (απαλλαγές από φόρους, τέλη, εισφορές, κλπ.)

- Απλοποιούνται οι ρυθμίσεις για τα εμπορικά σήματα.

- Εκσυγχρονίζεται η νομοθεσία για τους μεσίτες ακινήτων.

- Θεσπίζεται δυνατότητα προαιρετικής επισήμανσης για προϊόντα που παράγονται ή μεταποιούνται στην Ελλάδα (σήμα ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών).

- Δημιουργείται μητρώο ελεγκτών για βιομηχανικά προϊόντα.

- Απλοποιούνται οι διαδικασίες αδειοδότησης και εκτέλεσης αρχαιολογικών ερευνών.

Τι δήλωσε ο υπουργός

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Μ. Χρυσοχοΐδης παρουσίασε τις βασικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου "Για την επιχειρηματικά φιλική Ελλάδα", το οποίο θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή και περιλαμβάνει 12 συγκεκριμένες δράσεις για τη διευκόλυνση της ίδρυσης και λειτουργίας επιχειρήσεων και την άρση εμποδίων για την επιχειρηματικότητα.

Ο υπουργός τόνισε μεν ότι υπάρχουν υποψήφιοι επενδυτές, όπως προκύπτει και από τις αιτήσεις που κατατίθενται στην εταιρία "Invest in Greece", πρόσθεσε ωστόσο ότι αν δεν αντιμετωπισθεί το πρόβλημα του χρέους και δεν εφαρμοσθούν οι αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου, δεν θα υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον για τη χώρα.

Ο κ. Χρυσοχοίδης επεσήμανε ακόμη ότι η άρση των εμποδίων για την επιχειρηματικότητα και η δημιουργία φιλικού περιβάλλοντος μπορούν να οδηγήσουν σε αύξηση του ΑΕΠ κατά 17% μακροπρόθεσμα και 10% σε ορίζοντα πενταετίας.