A- A+
Η πρώτη προμήθεια που επιβάλλεται για χρήση ΑΤΜ από τους κατόχους καρτών της ίδιας τράπεζας
Η ανάγκη των τραπεζών για δημιουργία εσόδων προς κάλυψη των εξόδων λειτουργίας τους, καθιστά τη χρήση των δικτύων τους και των προϊόντων τους πιο ακριβή για τους πελάτες.

Ενδεικτικό των νέων τάσεων είναι το γεγονός ότι για πρώτη φορά τράπεζα επιβάλλει προμήθεια σε πελάτες της που χρησιμοποιούν τα ΑΤΜ της για συγκεκριμένες εργασίες.

Ο λόγος γίνεται για την Εθνική Τράπεζα, η οποία από τις 31/10 θα χρεώνει τους κατόχους των χρεωστικών της καρτών για την έκδοση αντιγράφου των 7 τελευταίων κινήσεων στα ΑΤΜ της.

Η σχετική προμήθεια θα διαμορφώνεται από τα τέλη αυτού του μήνα σε 0,15 ευρώ ανά mini statement που εκδίδεται μέσω των ΑΤΜ.

Πότε υπάρχουν χρεώσεις

Σταδιακά, εδώ και περίπου 2 χρόνια, η επιβολή νέων χρεώσεων και η αύξηση προμηθειών που προϋπήρχαν, είναι συνεχής.

Για παράδειγμα, έχει αρχίσει να επιβάλλεται ετήσια συνδρομή, ειδικά σε κάρτες που συνδέονται με προγράμματα επιβράβεσης.

Επιπλέον, σε όλες τις περιπτώσεις, εάν η κάρτα χαθεί ή φθαρεί, τότε οι τράπεζες χρεώνουν μία προμήθεια για την επανέκδοσή της.

Τέλος, εφόσον ζητηθεί η αντικατάσταση του PIN σε περίπτωση που ο χρήστης το ξέχασε, τότε υπάρχει στην πλειονότητα των περιπτώσεων επιβάρυνση.

Χρέωση υπάρχει και σε κάθε 5ετή ανανέωση της κάρτας.

Ο χάρτης των προμηθειών

Αναλυτικότερα, οι προμήθειες που χρεώνουν οι τέσσερις μεγάλες τράπεζες είναι οι εξής:



Πώς να αποσβέσετε το κόστος

Ο μόνος τρόπος για να βγάλετε τα «σπασμένα» είναι να εκμεταλλευτείτε τα προγράμματα επιβράβευσης που συνοδεύουν τις κάρτες και να κερδίσετε δωρεάν αγορές που θα αποσβέσουν τα παραπάνω κόστη.

Συγκεκριμένα, οι χρεωστικές κάρτες είναι συνδεδεμένες με τα ακόλουθα προγράμματα επιβράβευσης:

  • Alpha Bank - Bonus
  • Eurobank - Επιστροφή
  • Εθνική Τράπεζα - go4more
  • Τράπεζα Πειραιώς - yellow ή AB Plus

Με τις αγορές που κάνετε συγκεντρώνετε πόντους ή ευρώ, που εξαργυρώνετε σε δωρεάν ψώνια. Με τον τρόπο αυτό αποσβένετε τα προαναφερθέντα κόστη.