A- A+
Χρεωστικές κάρτες: Αυτές είναι οι προμήθειες που επιβάλλουν οι τράπεζες - Τι πληρώνετε
Με προμήθειες επιβαρύνονται πλέον οι κάτοχοι όλων των χρεωστικών καρτών, καθώς οι τράπεζες έχουν αρχίσει να χρεώνουν τη διάθεσή τους στους πελάτες.

Στόχος του είναι η δημιουργία εσόδων για ένα προϊόν που κοστίζει, τόσο λόγω του πλαστικού που εκδίδεται, όσο και στην περίπτωση που χρειαστεί να απασχοληθεί υπάλληλος για την υποστήριξη του πελάτη.

Ενδεικτική των τάσεων που διαμορφώνονται είναι η απόφαση της Εθνικής Τράπεζας να επιβάλλει σταδιακά νέες προμήθειες έως το τέλος του χρόνου στις χρεωστικές κάρτες της.

Πότε υπάρχουν χρεώσεις

Σταδιακά, εδώ και περίπου 2 χρόνια, έχει αρχίσει να επιβάλλεται ετήσια συνδρομή, ειδικά σε κάρτες που συνδέονται με προγράμματα επιβράβεσης.

Επιπλέον, σε όλες τις περιπτώσεις, εάν η κάρτα χαθεί ή φθαρεί, τότε οι τράπεζες χρεώνουν μία προμήθεια για την επανέκδοσή της.

Τέλος, εφόσον ζητηθεί η αντικατάσταση του PIN σε περίπτωση που ο χρήστης το ξέχασε, τότε υπάρχει στην πλειονότητα των περιπτώσεων επιβάρυνση.

Χρέωση υπάρχει και σε κάθε 5ετή ανανέωση της κάρτας.

Ο χάρτης των προμηθειών

Αναλυτικότερα, οι προμήθειες που χρεώνουν οι τέσσερις μεγάλες τράπεζες είναι οι εξής:



Πώς να αποσβέσετε το κόστος

Ο μόνος τρόπος για να βγάλετε τα «σπασμένα» είναι να εκμεταλλευτείτε τα προγράμματα επιβράβευσης που συνοδεύουν τις κάρτες και να κερδίσετε δωρεάν αγορές που θα αποσβέσουν τα παραπάνω κόστη.

Συγκεκριμένα, οι χρεωστικές κάρτες είναι συνδεδεμένες με τα ακόλουθα προγράμματα επιβράβευσης:

  • Alpha Bank - Bonus
  • Eurobank - Επιστροφή
  • Εθνική Τράπεζα - go4more
  • Τράπεζα Πειραιώς - yellow ή AB Plus

Με τις αγορές που κάνετε συγκεντρώνετε πόντους ή ευρώ, που εξαργυρώνετε σε δωρεάν ψώνια. Με τον τρόπο αυτό αποσβένετε τα προαναφερθέντα κόστη.