A- A+
Τα σχέδια για αύξηση του επιδόματος θέρμανσης έως 25% και πληρωμής του από Οκτώβριο
Τη βελτίωση των όρων διάθεσης του επιδόματος θέρμανσης με στόχο να ενισχυθούν με μεγαλύτερα ποσά τα νοικοκυριά και η πρώτη δόση να δοθεί μέσα στον Οκτώβριο, σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών.

Το σχέδιο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση έχει στόχο από τη μία πλευρά να ενισχύει το επίδομα για όλα τα νοικοκυριά και από την άλλη ειδικά για όσους μένουν σε περιοχές με χαμηλότερες θερμοκρασίες, να υπάρξει ενίσχυσή του.

Παράλληλα, στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι η καταβολή του επιδόματος να ξεκινήσει εφέτος από τον Οκτώβριο και όχι από τον Ιανουάριο, ώστε να χρησιμοποιηθεί με την έναρξη διάθεσης του πετρελαίου από τα πρατήρια.

Τα δύο σενάρια

Αναλυτικότερα, με βάση δημοσίευμα της εφημερίδας Ελεύθερος Τύπος, αυτή τη στιγμή στο τραπέζι του ΥΠΟΙΚ βρίσκονται δύο σενάρια:

- Αύξηση του βασικού επιδόματος κατά 20%, από τα 0,16 στα 0,192 ευρώ ανά λίτρο πετρελαίου

- Αύξηση του βασικού ποσού κατά 25%, από τα 0,16 στα 0,20 ευρώ ανά λίτρο

Από την τελική επιλογή θα εξαρτηθεί το περιθώριο για αύξηση των επιδοτούμενων λίτρων σε κατοικίες που βρίσκονται σε ορεινές και απομονωμένες περιοχές και έχουν μεγαλύτερες ανάγκες θέρμανσης.

Τα κριτήρια πέρυσι

Το ισχύον καθεστώς για το επίδομα θέρμανσης προβλέπει ότι δικαιούχοι, δυνητικά, είναι:

- Αγαμοι φορολογούμενοι οι οποίοι κατά το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ και κατείχαν την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους αστική ακίνητη περιουσία (κτίσματα και εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα) συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 130.000 ευρώ.

- Εγγαμοι και συνάψαντες σύμφωνα συμβίωσης φορολογούμενοι οι οποίοι το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ και την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 250.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 20.000 ευρώ. προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο.

- Μονογονεϊκές οικογένειες που κατά το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 22.000 ευρώ και την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 250.000 ευρώ.

Το εισοδηματικό όριο των 22.000 ευρώ προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο μετά το πρώτο.


Επιβράβευση από τις τράπεζες

Στο παιχνίδι της προμήθειας πετρελαίου θέρμανσης θα μπουν για μία ακόμη χρονιά και οι τράπεζες, μέσω των προγραμμάτων επιβράβευσης καρτών.

Στα συνεργαζόμενα πρατήρια μπορούν να εξαργυρώσουν τους πόντους ή τα ευρώ που έχουν συλλέξει, αγοράζοντας πετρέλαιο με έκπτωση ή ακόμη και τελείως δωρεάν.

Επιπλέον, με κάθε νέα αγορά κερδίζουν ανταμοιβή που μπορούν να εξαργυρώσουν σε επόμενες συναλλαγές στους συνεργάτες κάθε προγράμματος, πληρώνοντας λιγότερο ή και καθόλου.

Συγκεκριμένα, η ανταμοιβή των βασικών προγραμμάτων επιβράβευσης των τραπεζών, σε συνεργαζόμενα και μη πρατήρια, είναι η εξής: