A- A+
Τελειώνουν τα μετρητά του «ΣΥΡΙΖΑ» - Κίνδυνος στασιμότητας στις καταθέσεις εκτός κι αν...
Εξαντλούνται τα αποθησαυρισμένα χαρτονομίσματα που παρέμεναν σε θυρίδες και στρώματα στα χρόνια της αύξησης του πολιτικού ρίσκου, μετά την επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του 2015.

Όπως επισημαίνει η Eurobank σε νέα της ανάλυση, σε σχέση με το χαμηλό 15,5 ετών του Απριλίου 2017 τα υπόλοιπα των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες παρουσιάζουν άνοδο 20,7 δισ. ευρώ ή 17,4%.

Πόσα γύρισαν πίσω

Η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα σε μεγάλο βαθμό της επιστροφής καταθέσεων σε φυσική μορφή στις τράπεζες, όπως δείχνουν τα στοιχεία για τη νομισματική κυκλοφορία.

Συγκεκριμένα, το φυσικό χρήμα σε κυκλοφορία μειώθηκε από τα 50,5 δισ. ευρώ τον Ιούνιο 2015 στα 24,1 δισ. ευρώ τον Αύγουστο 2019. Δηλαδή μειώθηκε κατά 26,4 δισ. ευρώ.

Αναφερόμενοι στην αύξηση των καταθετικών υπολοίπων στις τράπεζες, η Eurobank σημειώνει πως «θεωρούμε ότι η μείωση του αποθησαυρισμού (επιστροφή φυσικού χρήματος) λόγω ενίσχυσης του κλίματος χρηματοπιστωτικής σταθερότητας ήταν ο κυρίαρχος παράγοντας».

Ο κίνδυνος για τη συνέχεια

Ωστόσο, σημειώνουν ότι η άνοδος των μεγεθών έως τώρα, αποκαλύπτει και ένα πιθανό ρίσκο για το μέλλον.

Αυτό έχεις ως εξής: οι δυνατότητες άντλησης καταθετικών ροών από τη δεξαμενή του αποθησαυρισμού σταδιακά εξαντλούνται.

Ως εκ τούτου, η σκυτάλη για την περαιτέρω αύξηση των καταθέσεων θα πρέπει να περάσει στην πραγματική οικονομία και την ενίσχυση της εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας (δημιουργία πλούτου).

Η αναστροφή της πιστωτικής συρρίκνωσης δύναται να έχει θετική συνεισφορά προς αυτή την κατεύθυνση.

Διαβάστε επίσης

* Στα 2,8 δισ. ευρώ οι μετεκλογικές εισροές στις καταθέσεις - Μεγάλη άνοδος από ιδιώτες