A- A+
Εγκρίθηκε από τους μετόχους η συγχώνευση Alpha – Eurobank – Καθυστερεί η αύξηση
Τη συνένωση της Alpha Bank με την Eurobank ενέκριναν οι γενικές συνελεύσεις των μετόχων των δύο τραπεζών, ωστόσο αναμένεται καθυστέρηση σε σχέση με τον αρχικό προγραμματισμό.

Τόσο ο πρόεδρος της Alpha Bank κ. Γ. Κωστόπουλος, όσο και ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank κ. Ν. Νανόπουλος απευθυνόμενοι στους μετόχους υπογράμμισαν ότι η αύξηση κεφαλαίου που ήταν προγραμματισμένη για το πρώτο δίμηνο του 2012, θα καθυστερήσει.

Ο κ. Κωστόπουλος είπε ότι θα πρέπει να αναμένεται η βελτίωση των συνθηκών στις αγορές, εκτιμώντας ότι η κεφαλαιακή ενίσχυση θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη άνοιξη.

Οι λόγοι της καθυστέρησης

Το ρευστό πολιτικό περιβάλλον, η επιδείνωση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη και οι εκκρεμότητες για τον τελικό καθορισμό των όρων του «κουρέματος» στο ελληνικό χρέος, αναγκάζουν τα επιτελεία των δύο τραπεζών να αναβάλλουν για ορισμένους μήνες τις κινήσεις τους.

Το σίγουρο είναι ότι οι όροι για συμμετοχή του fund από το Κατάρ στο νέο σχήμα, οι οποίοι είχαν ανακοινωθεί το περασμένο καλοκαίρι, δε στέκουν σήμερα, λόγω της κατακρήμνισης των αποτιμήσεων στο ΧΑ και χρειάζονται αναθεώρηση.

Στην αγορά πάντως υπάρχει διάχυτη η αίσθηση ότι το deal βρίσκεται στον «αέρα», ενώ δεν αποκλείεται ούτε η κρατικοποίηση των δύο τραπεζών λόγω των ζημιών από το «κούρεμα» και τους ελέγχους της Blackrock.

Η νέα τράπεζα

Ο κ. Νανόπουλος αναφέρθηκε αναλυτικά στα μεγέθη της νέας Τράπεζας και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που θα διαθέτει.

«Ενώνοντας τις δυνάμεις τους, οι δύο μεγαλύτερες ιδιωτικές τράπεζες της χώρας», είπε, «δημιουργούν έναν ισχυρό και δυναμικό ιδιωτικό τραπεζικό οργανισμό, την Alpha Eurobank, που θα είναι κατάλληλα τοποθετημένη και στο εσωτερικό και σε περιφερειακό επίπεδο.

Ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Eurobank EFG χαρακτήρισε τη συνένωση αυτή, «ιδανικό συνδυασμό δεξιοτήτων και ικανοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού, αξιών και επιχειρηματικών προτύπων», τονίζοντας ότι θα είναι η 23η μεγαλύτερη τράπεζα στην ευρωζώνη με συνολικό ενεργητικό €145 δισ., €98 δισ. χορηγίες και €68 δισ. καταθέσεις, θα διαθέτει δίκτυο 2.300 καταστημάτων και περίπου 34.000 εργαζόμενους.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο κ. Νανόπουλος στις συνέργειες που προκύπτουν από τη συγχώνευση. Η Alpha Eurobank, ανέφερε, «θα είναι σε θέση να αναπτύξει και να αξιοποιήσει μεγάλης κλίμακας συνέργειες, που υπολογίζονται σε €650 εκ. το χρόνο σε βάθος τριετίας, αναλογικά πολύ μεγάλες σε σχέση με το μέγεθος του νέου οργανισμού».