A- A+
Κλήση 100 ευρώ σε όσους δε ζητούν αποδείξεις – Πόθεν έσχες σε όλους
Στην επιβολή προστίμου ύψους 100 ευρώ σε όσους καταναλωτές συλλαμβάνονται να μην έχουν λάβει απόδειξη για αγορές τους, προσανατολίζεται το υπουργείο Οικονομικών με στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Η πρόβλεψη υπάρχει στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση. Εάν το πρόστιμο αποπληρώνεται εντός 10 ημερών σε οποιαδήποτε εφορία, θα παρέχεται έκπτωση 50%, μειώνοντας το πρόστιμο στα 50 ευρώ.

Επιπλέον, καθιερώνεται point system για τις παραβάσεις, οι οποίες θα καταγράφονται σε ηλεκτρονική βάση, η οποία θα λειτουργεί παράλληλα με ένα σύστημα κινήτρων για τη συμμόρφωση των φορολογουμένων.

Υποχρεωτική χρήση φοροκάρτας

Εκτός από τις παραπάνω αλλαγές, στο υπουργείο Οικονομικών υπάρχουν σκέψεις η φορο-κάρτα να είναι από το 2012 υποχρεωτική.

Με τον τρόπο αυτό θα καταγράφονται όλες οι δαπάνες ενός νοικοκυριού, καθιστώντας δυσκολότερη την αγορά αγαθών και υπηρεσιών χωρίς παραστατικά.

Αυτό θα είναι εφικτό, καθώς στο τέλος κάθε χρόνου το νοικοκυριό θα πρέπει να αποδεικνύει στην εφορία που ξόδεψε τα χρήματά του, αλλά και πόσα αποταμίευσε.