A- A+
Νέο πρόγραμμα επιδότησης ως 12.000 ευρώ για ανέργους που θέλουν να γίνουν επιχειρηματίες
Ένα νέο πρόγραμμα που προβλέπει επιχορήγηση έως 12.000 ευρώ σε ανέργους που θέλουν να ανοίξουν τη δική τους επιχείρηση, ενεργοποίησε ο ΟΑΕΔ.

Ο λόγος γίνεται για το πρόγραμμα «Προώθηση στην αυτoαπασχόληση μέσω της οικονομικής ενίσχυσης επιχειρηματικών πρωτοβουλιών», το οποίο απευθύνεται σε ανέργους έως 66 ετών και θα στηρίξει έως 10.000 άτομα.

Τα κριτήρια ένταξης

Δικαιούχοι του προγράμματος είναι άνεργοι, οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του Οργανισμού μέχρι και την ημερομηνία έναρξης της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας στη ΔΟΥ.

Σε περίπτωση που είχαν προηγούμενη επιχειρηματική δραστηριότητα, πρέπει να την είχαν διακόψει έως και τις 31-12-2011.

Εάν ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία, πρέπει να έχουν εξοφλήσει ή ρυθμίσει τις τυχόν οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές ή τυχόν οφειλές από οποιαδήποτε αιτία προς τον ΕΦΚΑ και να είναι ενήμεροι με τους όρους της ρύθμισης.

Εάν δεν έχουν υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης, αποκτούν ασφαλιστική ενημερότητα, την οποία προσκομίζουν μετά την υπαγωγή τους στο πρόγραμμα και παραμένουν ενήμεροι καθ’ όλη τη διάρκεια ισχύος του προγράμματος, εφόσον είναι συνεπείς ως προς τις τρέχουσες ασφαλιστικές υποχρεώσεις τους.

Το ύψος της επιχορήγησης

Η διάρκεια της επιχορήγησης είναι 12 μήνες, με τη δέσμευση από τη μεριά των δικαιούχων να διατηρήσουν την επιχείρησή τους για 3 μήνες μετά τη λήξη του προγράμματος.

Οι δικαιούχοι μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα, είτε ως ατομικοί επιχειρηματίες, είτε ως μέλη ΟΕ, ΕΠΕ, ΙΚΕ και Συνεταιρισμού Εργαζομένων.

Όσο για το ποσό της επιχορήγησης, ορίζεται ότι θα δοθούν:

  • Έως 12.000 ευρώ σε ατομικούς επιχειρηματίες ή μέλη εταιρειών με ποσοστό στο εταιρικό κεφάλαιο πάνω από 51%
  • Έως 9.000 ευρώ σε μέλη εταιρειών που κατέχουν το 1/2 του εταιρικού κεφαλαίου
  • Έως 8.000 ευρώ σε μέλη εταιρειών που κατέχουν το 1/3 του εταιρικού κεφαλαίου

Το ποσό θα καταβληθεί σε τρεις δόσεις. Οι αιτήσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα του Οργανισμού (www.oaed.gr).

Οι αιτήσεις

Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να κάνουν αίτηση υπαγωγής μαζί με επιχειρηματικό σχέδιο μετά την έναρξη δραστηριότητας στη ΔΟΥ και το αργότερο εντός 12 μηνών από την έναρξη της δραστηριότητας αυτής.

Διαφορετικά, μπορούν να υποβάλουν αίτηση υπαγωγής μαζί με επιχειρηματικό σχέδιο πριν από την έναρξη δραστηριότητας στη ΔΟΥ, με την προϋπόθεση ότι θα προβούν σε έναρξη δραστηριότητας, το αργότερο εντός 2 μηνών από τη γνωστοποίηση της θετικής αξιολόγησης (προέγκριση) της αίτησης–επιχειρηματικού τους σχεδίου από την Επιτροπή Αξιολόγησης.

Ο αριθμός των ωφελουμένων ανέργων της δράσης κατανέμεται ηλικιακά σε 2.000 άτομα ηλικίας 18-29 ετών και σε 8.000 άτομα ηλικίας 30-66 ετών.