A- A+
Αύξηση μισθών 10% σε όσους εργάζονται με σύμβαση μερικής απασχόλησης και κάνουν υπερωρίες
Νομοσχέδιο με το οποίο θα αυξάνεται η αμοιβή των υπερωριών όσων εργάζονται με μερική απασχόληση θα φέρει προς ψήφιση στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

Μετά τις αλλαγές η συγκεκριμένη κατηγορία εργαζομένων θα αποζημιώνεται με 10% επιπλέον του ωρομισθίου του, εφόσον απασχολείται πέραν του συμφωνημένου ωραρίου.

Η «αθέμιτη» πρακτική σήμερα

Σήμερα πολλές επιχειρήσεις κάνουν το εξής «κόλπο» για να ελαστικοποιήσουν το ωράριο των εργαζομένων τους.

Συνάπτουν συμβάσεις μερικής απασχόλησης, πχ. 20 ωρών την εβδομάδα, αλλά χρησιμοποιούν τον εργαζόμενο κατά τις ανάγκες της επιχείρησης.

Για παράδειγμα, μπορούν τους μήνες που υπάρχει περισσότερη δουλειά να τον απασχολούν 35 ή και περισσότερες ώρες την εβδομάδα και όταν δεν τον χρειάζονται περιορίζεται η εργασία στις 20 ώρες.

Με τον τρόπο αυτό δεν αναγκάζονται να πληρώνουν μόνιμα για 40 ώρες τον εργαζόμενο, αλλά μπορούν να καταβάλλουν το μισθό για όσες ώρες εργάστηκε μέσα στο μήνα.

Η αλλαγή της ρύθμισης

Με τη ρύθμιση, που σύμφωνα με πληροφορίες ετοιμάζει η κυβέρνηση, κάθε ώρα πέραν του συμφωνημένου ωραρίου του εργαζομένου, θα επιβαρύνεται με 10%.

Αυτό θα ισχύει μέχρι τις 8 ώρες ανά ημέρα και τις 40 ώρες την εβδομάδα.

Για επιπλέον ώρες, πέραν δηλαδή του 8ώρου και του 40ωρου, η επιβάρυνση ανέρχεται σε 75% και φυσικά θα συνεχίσει να ισχύει.

Ανάλογα θα προσαρμόζονται και οι ασφαλιστικές εισφορές.

Παράδειγμα

Έστω σύμβασης εργασίας 25 ωρών την εβδομάδα.

Εάν ο εργαζόμενος απασχολήθηκε 30 ώρες, θα πληρώνεται επιπλέον 10% για τις 5 ώρες παραπάνω που δούλεψε.

Εάν απασχολήθηκε 45 ώρες, θα αποζημιώνεται με 10% για τις επιπλέον 15 ώρες μέχρι το 40ωρο και με 75% για τις υπερωρίες των 5 ωρών πέραν του 40ωρου.