A- A+
ΔΕΗ: Στις 30/8 αποφάσεις για τις νέες αυξημένες χρεώσεις - Τέλος το ρεύμα σε 30.000 ακίνητα
Για τις 30/8 έχει προγραμματιστεί διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ, που θα αποφασίσει την αύξηση των τιμολογίων του ρεύματος και ενδεχομένως την κατάργηση του μπόνους συνέπειας ύψους 10%.

Επιπλέον, ξεκινούν άμεσα ενέργειες για την είσπραξη ανεξόφλητων οφειλών από καταναλωτές με επαρκή εισοδήματα, ενώ θα κοπεί το ρεύμα σε πρώτη φάση σε 30.000 ακίνητα.

Ποιοι μπαίνουν στο στόχαστρο

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση της επιχείρησης, δόθηκε ρητή εντολή στο ΔΕΔΔΗΕ για εντατικοποίηση των αποκοπών σε πελάτες που έχουν εντοπιστεί ότι συστηματικά αποφεύγουν να πληρώνουν τους λογαριασμούς τους συσσωρεύοντας μεγάλα ποσά οφειλής.

Σύμφωνα με στοιχεία που έχουν ήδη συγκεντρωθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες, ο αριθμός των στρατηγικών κακοπληρωτών που οφείλουν ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των 6 μηνών ανέρχεται σε 582.000 περιπτώσεις και οι οφειλές τους φτάνουν το ποσό των 545 εκατ. ευρώ.

Αντίστοιχα οι περιπτώσεις των τελικών λογαριασμών ανέρχονται σε 895.000, συνολικών ληξιπρόθεσμων 1 δισ. ευρώ.

Θα κόβεται το ρεύμα

Το δε τελευταίο δίμηνο έχουν προωθηθεί προς τον ΔΕΔΔΗΕ περίπου 30.000 αιτήματα αποκοπών αυτής της κατηγορίας.

Η Διοίκηση της ΔΕΗ δεσμεύεται να εντατικοποιήσει τις προσπάθειες και στο πλαίσιο αυτό θα ενημερώνει ανά τακτά χρονικά διαστήματα την κοινή γνώμη για τα αποτελέσματα της εκστρατείας που ξεκινά άμεσα.

Υπογραμμίζεται ότι η εκστρατεία για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, δεν αφορά ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, για τις οποίες άλλωστε υπάρχουν συγκεκριμένες προβλέψεις στο πλαίσιο του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου.

Αυξήσεις τιμολογίων

Εν τω μεταξύ, προ των πυλών βρίσκεται η προς τα πάνω αναπροσαρμογή των τιμολογίων του ρεύματος.

Συγκεκριμένα, η διοίκηση της εταιρείας εξετάζει την κατάργηση της έκπτωσης συνέπειας του 10%, αλλά και την αύξηση των χρεώσεων του ρεύματος.

Στόχος είναι η τελική επιβάρυνση για τον καταναλωτή να είναι μικρή, καθώς οι αυξήσεις θα αντισταθμιστούν από:

  • Τη μείωση του ΦΠΑ στο 6% που έχει ήδη τεθεί σε ισχύ
  • Τη μείωση λοιπών χρεώσεων που περιλαμβάνονται στους λογαριασμούς ρεύματος

Αλλαγή παρόχου

Όσοι πάντως δεν μείνουν ικανοποιημένοι από την τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΗ, μπορούν εύκολα να μεταπηδήσουν σε άλλο πάροχο, κερδίζοντας σημαντικές εκπτώσεις.

Το όφελος για ένα μέσο νοικοκυριό που καταναλώνει 1.250 kw το τετράμηνο μπορεί να φτάσει έως και τα 85 ευρώ περίπου το χρόνο.