A- A+
Έτοιμο το νομοσχέδιο για πλήρη άρση των capital controls - Τι απελευθερώνεται
Θέμα εβδομάδων είναι η πλήρης άρση των 52 μήνες μετά την αρχική επιβολή τους, καθώς το σχετικό νομοσχέδιο είναι έτοιμο και εστάλη προς έγκριση στους θεσμούς.

Η Τράπεζα της Ελλάδος έχει ήδη εισηγηθεί θετικά για την κατάργηση των κεφαλαιακών ελέγχων και έτσι ανοίγει ο δρόμος για την απελευθέρωση στην κίνηση κεφαλαίων.

Δεν αποκλείεται το σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών να περάσει από τη Βουλή μέσα στον Αύγουστο και με τη δημοσίευσή του στο ΦΕΚ αρχές Σεπτεμβρίου να τεθεί σε πλήρη εφαρμογή.

Tι έχει ήδη απελευθερωθεί

Υπενθυμίζεται ότι τα capital controls έχουν πλήρως απελευθερωθεί για όλες τις συναλλαγές στο εσωτερικό της χώρας.

Συγκεκριμένα:

- Δεν υπάρχει κανένας περιορισμός στις αναλήψεις μετρητών από ΑΤΜ και γκισέ

- Όλες οι αγορές με κάρτα για αγορές εντός Ελλάδος, σε φυσικά καταστήματα ή e-shop μπορούν να πραγματοποιηθούν κανονικά

- Επιτρέπονται επενδύσεις κάθε είδους στο ελληνικό χρηματιστήριο, και σε τίτλους με θεματοφυλακή στην Ελλάδα, όπως ομόλογα και αμοιβαία κεφάλαια.

Τι μένει να καταργηθεί

Από την άλλη πλευρά όμως υπάρχουν περιορισμοί σε ό,τι έχει να κάνει με μεταφορές κεφαλαίων, επενδύσεις και αναλήψεις μετρητών εκτός Ελλάδος. Συγκεκριμένα:

  • Aναλήψεις μετρητών στο εξωτερικό

Eπιτρέπονται οι κάθε μορφής αναλήψεις μετρητών στο εξωτερικό, με χρεωστικές, πιστωτικές και προπληρωμένες κάρτες που έχουν εκδοθεί από τράπεζες που λειτουργούν στην Ελλάδα, έως του ποσού των ευρώ πέντε χιλιάδων (5.000) ή του ισόποσου σε ξένο νόμισμα, ανά ημερολογιακό μήνα ανά καταθέτη (Customer ID), ανά τράπεζα.

  • Μεταφορά μετρητών εκτός Ελλάδος

Επιτρέπεται η μεταφορά χαρτονομισμάτων σε ευρώ ή και σε ξένο νόμισμα έως του ποσού των δέκα χιλιάδων ευρώ (10.000) ή του ισόποσου σε ξένο νόμισμα ανά φυσικό πρόσωπο και ανά ταξίδι στο εξωτερικό.

Από τον περιορισμό των 10.000 ευρώ εξαιρούνται οι μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού.

  • Μεταφορές κεφαλαίων στο εξωτερικό

Επιτρέπονται, χωρίς να απαιτείται έγκριση από τις Ειδικές Υποεπιτροπές των τραπεζών ή την Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών στις ακόλουθες περιπτώσεις:

  • Η αποδοχή και εκτέλεση εντολών μεταφοράς κεφαλαίων προς το εξωτερικό από τράπεζες έως του ποσού των 4.000 ευρώ ανά κωδικό πελάτη (Customer ID) και ανά ημερολογιακό δίμηνο.
  • Συναλλαγές νομικών προσώπων ή επιτηδευματιών προς το εξωτερικό στο πλαίσιο των επιχειρηματικών τους δραστηριοτήτων, που δεν υπερβαίνουν τις 100.000 ευρώ η καθεμία, ανά ημέρα, ανά πελάτη.
  • Ισχύει μηνιαίο όριο 2.000 ευρώ ανά φυσικό πρόσωπο στο σύνολο των τραπεζών που λειτουργούν στην Ελλάδα, για εκτέλεση πληρωμών στο εξωτερικό που επιβάλλονται από σοβαρούς λόγους υγείας ή εξαιρετικούς κοινωνικούς λόγους
  • Μεταφορές / αναλήψεις ποσών που πιστώνονται σε τραπεζικό λογαριασμό από το εξωτερικό

Επιτρέπεται η αποστολή τους στο εξωτερικό, αλλά και η ανάληψή τους σε μετρητά στο 100%.

Η σχετική τεκμηρίωση της συναλλαγής εισροής κεφαλαίων από το εξωτερικό και της εκ νέου εκροής αυτών στο εξωτερικό, είναι ευθύνη της τράπεζας και πρέπει να είναι πλήρης.

Επιτρέπεται επίσης, η μεταφορά κεφαλαίων εκτός Ελλάδος από ίδρυμα για αγορά χρηματοπιστωτικών μέσων του εξωτερικού, εφόσον:

Ο τραπεζικός λογαριασμός του δικαιούχου έχει πιστωθεί μετά την έναρξη της τραπεζικής αργίας της 28ης Ιουνίου 2015 με κεφάλαια που προέρχονται από έμβασμα εξωτερικού, περιλαμβανομένων των περιπτώσεων μεταφοράς πιστώσεως λόγω πωλήσεως, εξαγοράς ή εξόφλησης χρηματοπιστωτικών μέσων του εξωτερικού ή εισπράξεως χρηματικών διανομών.

  • Αγορές με κάρτες εκτός Ελλάδος

Εφόσον βρίσκεστε στο εξωτερικό μπορείτε να χρησιμοποιείτε τις κάρτες σας για αγορές αγαθών και υπηρεσιών:

  • μέχρι το όριο που προβλέπει η σύμβασή σας με την τράπεζα, και
  • εντός του ορίου ποσού το οποίο εγκρίνεται για κάθε τράπεζα ή ίδρυμα ηλεκτρονικού χρήματος ξεχωριστά από την Επιτροπή Εγκρίσεως Τραπεζικών Συναλλαγών.

Για αγορές από το internet μπορείτε να χρησιμοποιείτε τις κάρτες σας, μέχρι το όριο που προβλέπει η σύμβασή σας με την τράπεζα, χωρίς περιορισμούς εφόσον τα ηλεκτρονικά καταστήματα εκκαθαρίζουν τις συναλλαγές καρτών σε λογαριασμό που τηρούν σε τράπεζα που λειτουργεί στην Ελλάδα.

Εφόσον τα ηλεκτρονικά καταστήματα εκκαθαρίζουν τις συναλλαγές καρτών σε λογαριασμό που τηρούν σε τράπεζα του εξωτερικού, μπορείτε να χρησιμοποιείτε τις κάρτες σας:

  • μέχρι το όριο που προβλέπει η σύμβασή σας με την τράπεζα, και
  • εντός του ορίου ποσού το οποίο εγκρίνεται για κάθε τράπεζα ξεχωριστά από την Επιτροπή Εγκρίσεως Τραπεζικών Συναλλαγών.

Ωστόσο, δεν επιτρέπονται οι ακόλουθες οκτώ (8) γενικές κατηγορίες συναλλαγών μέσω internet εφόσον τα ηλεκτρονικά καταστήματα εκκαθαρίζουν τις συναλλαγές καρτών σε λογαριασμό που τηρούν σε τράπεζα του εξωτερικού:

- Μεταφορές χρημάτων στο εξωτερικό.

- Αγορά έργων τέχνης και δημοπρασίες.

- Συναλλαγές με εταιρείες στοιχηματισμού και τυχερά παιχνίδια.

- Αγορές σε κοσμηματοπωλεία.

- Γενικοί κωδικοί στους οποίους εντοπίζεται πλειοψηφία συναλλαγών που αφορούν σε πορνογραφικό υλικό.

- Προσωπικές υπηρεσίες (συνοδοί και ραντεβού).

- Πληρωμές σε φιλανθρωπικές οργανώσεις.

- Αγορές υπηρεσιών εστίασης.

  • Πληρωμή νοσηλίων και ιατρικών εξόδων

Η πληρωμή νοσηλίων και ιατρικών εξόδων γίνεται χωρίς τον περιορισμό έγκρισης από την Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

  • προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών στην τράπεζα μέσω της οποίας διενεργείται η συναλλαγή, και
  • μεταφορά του σχετικού χρηματικού ποσού κάλυψης νοσηλίων και ιατρικών εξόδων με πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό του νοσηλευτικού ιδρύματος και όχι σε λογαριασμό του ίδιου του δικαιούχου.

Επίσης, επιτρέπεται η ανάληψη από τραπεζικό λογαριασμό και η μεταφορά στο εξωτερικό μετρητών μέγιστου εφάπαξ ποσού δυο χιλιάδων (2.000) ευρώ ή του ισόποσου αυτού σε ξένο νόμισμα για ένα συνοδό προσώπου που μεταβαίνει στο εξωτερικό για νοσηλεία, υπό την προϋπόθεση της έγγραφης τεκμηρίωσης του σκοπού της μετάβασης.

  • Πληρωμή διδάκτρων σε εκπαιδευτικό ίδρυμα του εξωτερικού

Η πληρωμή διδάκτρων γίνεται χωρίς τον περιορισμό έγκρισης από την Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

  • προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών στην τράπεζα μέσω της οποίας διενεργείται η συναλλαγή, και
  • μεταφορά του σχετικού χρηματικού ποσού με πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό του εκπαιδευτικού ιδρύματος και όχι σε λογαριασμό του ίδιου του δικαιούχου.

Επίσης, επιτρέπεται η μεταφορά μέγιστου ποσού πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ ή του ισόποσου αυτού σε ξένο νόμισμα, ανά ημερολογιακό τρίμηνο, συνολικά, για έξοδα διαμονής και διαβίωσης φοιτητών που σπουδάζουν στο εξωτερικό ή συμμετέχουν σε προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών.

Η πληρωμή συντελείται, υποχρεωτικά, σε λογαριασμό, που τηρείται στο εξωτερικό, με δικαιούχο το φοιτητή.

Ωστόσο, στις περιπτώσεις που τα ανωτέρω ποσά πιστώνονται απευθείας σε λογαριασμούς φοιτητικής εστίας ή εκμισθωτή κατοικίας φοιτητή, με την προσκόμιση μισθωτήριου συμβολαίου ή άλλων σχετικών δικαιολογητικών, τότε επιτρέπεται η μεταφορά μέγιστου ποσού οκτώ χιλιάδων ευρώ (8.000) ή του ισόποσου αυτού σε ξένο νόμισμα ανά ημερολογιακό τρίμηνο.

  • Πληρωμές μισθοδοσίας στο εξωτερικό για εργαζόμενους

Δεν επιτρέπονται εφόσον ο λογαριασμός που χρεώνεται για την πληρωμή μισθοδοσίας τηρείται σε τράπεζα που λειτουργεί στην Ελλάδα και οι λογαριασμοί που πιστώνονται τηρούνται σε τράπεζες του εξωτερικού.

Από τον περιορισμό εξαιρούνται οι εργαζόμενοι σε διπλωματικές αποστολές, μόνιμες αντιπροσωπείες ή άλλες υπηρεσίες του Ελληνικού Δημοσίου.

Επίσης, οι εργαζόμενοι σε διπλωματικές αποστολές, μόνιμες αντιπροσωπείες ή άλλες υπηρεσίες του Ελληνικού Δημοσίου στο εξωτερικό, οι οποίοι τηρούν λογαριασμούς μισθοδοσίας σε τράπεζα που εδρεύει και λειτουργεί στην Ελλάδα, επιτρέπεται να μεταφέρουν το ισόποσο της μισθοδοσίας τους σε λογαριασμό τους στο εξωτερικό, αποδεικνύοντας εγγράφως την ιδιότητά τους.