A- A+
Deutsche Bank: Υψηλός ο κίνδυνος κρατικοποίησης των ελληνικών τραπεζών
Στα 22 δια. ευρώ τοποθετεί η Deutsche Bank τις κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών μετά το «κούρεμα» και τον έλεγχο της Blackrock στα δανειακά τους χαρτοφυλάκια, εκτιμώντας ότι ο κίνδυνος κρατικοποίησης είναι υψηλός.

Σε έκθεσή της με ημερομηνία 11 Νοεμβρίου, η γερμανική τράπεζα επισημαίνει ότι τα κεφάλαια που θα χρειαστούν για την ανακεφαλαιοποίηση του εγχώριου τραπεζικού κλάδου καλύπτονται από το πακέτο των 30 δισ. ευρώ που προβλέπει το νέο πακέτο στήριξης της χώρας.

Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζονται οι καταθέσεις στις τράπεζες, ωστόσο οι μέτοχοί τους θα υποστούν σημαντική μείωση της αξίας της περιουσίας της, εφόσον η στήριξη από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) γίνει με κοινές μετοχές.

Πώς μπορεί να αποφευχθεί η κρατικοποίηση

Το ΤΧΣ συστάθηκε με σκοπό τη στήριξη των τραπεζών που δεν μπορούν να αναπληρώσουν τις κεφαλαιακές απώλειες από την ελεύθερη αγορά. Θα έχει στη διάθεσή του 30 δισ. ευρώ.

Με δεδομένο το μεγάλο μέγεθος των ζημιών που θα καταγραφούν από το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων (PSI) και τον έλεγχο της Blackrock σε σχέση με τις τρέχουσες αποτιμήσεις των τραπεζών στο χρηματιστήριο, εάν οι αυξήσεις κεφαλαίου μέσω ΤΧΣ γίνουν με κοινές μετοχές, τότε οι σημερινοί μέτοχοι θα υποστούν σημαντικές απώλειες.

Οι τράπεζες πάντως πιέζουν την ΕΕ να παρασχεθεί η βοήθεια με την έκδοση προνομιούχων μετοχών, όπως θα συμβεί και στις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης, μέσω του προσωρινού μηχανισμού στήριξης (EFSF) που έχει συσταθεί.

Με τον τρόπο αυτό θα κερδίσουν χρόνο και θα επιδιώξουν όταν ανοίξουν οι αγορές για τον εγχώριο κλάδο, να προχωρήσουν σε αυξήσεις κεφαλαίου για την αποπληρωμή των προνομιούχων μετοχών.

Εάν επιλεγεί αυτή η μέθοδος στήριξης, οι σημερινοί μέτοχοι δεν χάνουν τον έλεγχο των τραπεζών, καθώς τα ποσοστά τους επί του μετοχικού τους κεφαλαίου δε θα μεταβληθούν.