A- A+
Σε 36 μηνιαίες δόσεις η εξόφληση του προστίμου για τα αυθαίρετα - 20% έκπτωση μέσω δανείων
Δυνατότητα εξόφλησης του προστίμου για την τακτοποίηση πολεοδομικών παραβάσεων σε έως και 36 μήνες δίνει το κράτος, ενώ με εφάπαξ καταβολή του παρέχεται έκπτωση 20%. Νέα προνομιακά δάνεια από τις τράπεζες.

ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΕΠΙΤΟΚΙΩΝ
Ολα τα ειδικά δάνεια για πολεοδομικές παραβάσεις ΕΔΩ
Η έκπτωση του 20% επί του προστίμου μπορεί να εξασφαλιστεί και με την τραπεζική χρηματοδότηση, μέσω των ειδικών δανειακών προγραμμάτων που έχουν δημιουργηθεί για το σκοπό αυτό.

Η τράπεζα αποπληρώνει στο δημόσιο το πρόστιμο, εξασφαλίζοντας τη μείωσή του κατά 20% και εν συνεχεία ο δανειολήπτης το εξοφλεί με ευνοϊκούς όρους.

Υπενθυμίζεται ότι για όσα αυθαίρετα δεν υπαχθούν στο νόμο, εφαρμόζονται οι διατάξεις που ισχύουν για τα αυθαίρετα (κατεδάφιση αυθαίρετης κατασκευής και επαναφορά στην προβλεπόμενη χρήση), επιβάλλεται πρόστιμο ανέγερσης σε ποσοστό 30% επί της αξίας τους και πρόστιμο διατήρησης σε ποσοστό 5% επί της αξίας τους και για κάθε έτος από την κατασκευή τους.

Μπορείτε να διαβάσετε όλη τη διαδικασία ρύθμισης των αυθαίρετων ακινήτων ΕΔΩ.

Ρύθμιση για παραδοσιακούς οικισμούς και κηρυγμένα τμήματα πόλεων

Ψηφίστηκε στη Βουλή, στο πλαίσιο του νομοσχεδίου για τον νέο τρόπο έκδοσης αδειών δόμησης, η ρύθμιση για τις αυθαίρετες κατασκευές σε παραδοσιακούς οικισμούς και κηρυγμένα τμήματα πόλεων.

Η ρύθμιση κατέστη αναγκαία καθόσον, σύμφωνα με εισηγήσεις νομικών, δεν μπορούσαν πλέον να γίνουν δικαιοπραξίες – μεταβίβαση, πώληση – ακινήτου κατ’ εφαρμογή του Νόμου 4014/2011.

Με τη ρύθμιση λύνεται το παραπάνω αδιέξοδο και ταυτόχρονα διασφαλίζεται η προστασία των κηρυγμένων οικισμών αφού:

- Υποχρεωτικά μέσω ειδικής αρχιτεκτονικής επιτροπής που συστήνεται, εγκρίνεται ή απορρίπτεται η ένταξη αυθαίρετης κατασκευής εφόσον δεν εντάσσεται μορφολογικά στην αρχιτεκτονική του οικισμού.

- Όποιες από τις αυθαίρετες κατασκευές μπορούν να ενταχθούν, η ειδική αρχιτεκτονική επιτροπή, εφόσον κρίνει, επιβάλλει εργασίες προσαρμογής στο κτίσμα σύμφωνα με την αρχιτεκτονική μορφολογία του οικισμού.