A- A+
Αφορολόγητο στα 6.500 ευρώ και αύξησή του στα 8.636 μόνο με e-δαπάνες από το 2020
Σενάριο μείωσης του αφορολόγητου ορίου για όλους στα 6.500 ευρώ και αύξησή του στα σημερινά επίπεδα των 8.636 ευρώ μόνο με επιπλέον ηλεκτρονικές δαπάνες, εξετάζει η κυβέρνηση.

Στόχος είναι να επιβραβεύσει όσους βοηθούν το υπουργείο Οικονομικών στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και να δημιουργήσει ένα ισχυρό αντικίνητρο σε όσους δεν πληρώνουν με την κάρτα τους μέσω του μειωμένου αφορολόγητου.

Πώς θα δίνεται το αφορολόγητο

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή», το σχέδιο του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης προβλέπει για το 2020:

- Σταθερό αφορολόγητο όριο 6.500, το οποίο θα χτίζεται με ηλεκτρονικές συναλλαγές ως εξής:

• Για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ θα απαιτούνται ηλεκτρονικές συναλλαγές ύψους 10%.

• Για εισοδήματα από 10.001 έως 30.000 ευρώ, 15%.

• Για εισοδήματα από 30.001 ευρώ και πάνω, 20%.

Σημειώνεται ότι η ανωτέρω κλίμακα εφαρμόζεται προοδευτικά, έτσι ώστε ο συντελεστής του επόμενου κλιμακίου να υπολογίζεται μόνον στο υπερβάλλον ποσό του εισοδήματος.

- Προσαυξημένο αφορολόγητο της τάξεως των 8.636 ευρώ:

Για την αύξησή του σε αυτά τα επίπεδα θα απαιτούνται πρόσθετες ηλεκτρονικές συναλλαγές, εκτός δηλαδή από αυτές που προβλέπονται για το χτίσιμο του σταθερού αφορολόγητου ορίου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, το ύψος των επιπλέον συναλλαγών θα αποφασισθεί το επόμενο έτος, στην περίπτωση που η κυβέρνηση δεν καταφέρει να διατηρήσει ακέραιο το αφορολόγητο όριο.