A- A+
Ελληνική Τράπεζα: «Είμαστε προετοιμασμένοι να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις»
Οι προληπτικές ενέργειες, η συνετή διαχείριση και η πραγματοποίηση επαναλαμβανόμενων κερδών διασφαλίζουν την ικανότητα του Ομίλου να «απορροφήσει» τους κραδασμούς των αρνητικών εξελίξεων.

Τούτο επεσήμαναν ο Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής του Ομίλου και ο Οικονομικός Διευθυντής του Ομίλου κ.κ. Μάκης Κεραυνός και Αντώνης Ρούβας σε συνάντησή τους με τους οικονομικούς συντάκτες.

Μεταξύ άλλων τόνισαν ότι η Ελληνική Τράπεζα:

- έχει περιορισμένη έκθεση σε ομόλογα του Ελληνικού δημοσίου που ανέρχεται μόνο σε €110εκ.,

- ενεργώντας προληπτικά, τον Ιούνιο του 2011 αναγνώρισε απομείωση ύψους €23εκ. που αντιπροσωπεύει το 21% της αξίας όλων των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου που κατέχει, και

- έχει συγκριτικά χαμηλότερη και διαχειρίσημη έκθεση στην Ελλάδα. 18% των μεικτών χορηγήσεων του Ομίλου που αντιπροσωπεύουν λιγότερο από €1δις και 12% του συνόλου του ενεργητικού του έχουν χορηγηθεί στην Ελλάδα.

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, η Ελληνική Τράπεζα είναι σε θέση να διαχειριστεί περεταίρω απομείωση που απορρέει από την απόφαση της Συνόδου κορυφής των Βρυξελλών και την επιδείνωση του οικονομικού περιβάλλοντος στις χώρες που δραστηριοποιείται χωρίς να αναμένει κρατική ενίσχυση γεγονός που επιβεβαιώνεται και από το χθεσινό δελτίο τύπου των Moody’s.

Η διοίκησης της Ελληνικής Τράπεζας ανέφερε ότι ο Όμιλος συνεχίζει να επικεντρώνεται στη διατήρηση και βελτίωση της ποιότητας του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων, στη διασφάλιση υγιούς ρευστότητας, στη διαφύλαξη των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας και αντιμετωπίζει με σύνεση και υπευθυνότητα τις προκλήσεις του οικονομικού περιβάλλοντος στο οποίο δραστηριοποιείται.

Οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας

Τόσο ο Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής όσο και ο Οικονομικός Διευθυντής του Ομίλου σημείωσαν ότι παρακολουθούνται στενά τα γεγονότα και λαμβάνονται έγκαιρα όλα τα απαραίτητα μέτρα.

Ανέφεραν χαρακτηριστικά ότι ο Δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας του Ομίλου της Ελληνικής Τράπεζας ανήλθε στο 14% το πρώτο εξάμηνο του 2011 (Ιούνιος 2010:14%) ενώ ο Δείκτης Βασικών Κεφαλαίων ανήλθε στο 11% (Ιούνιος 2010:10%). Επίσης, η σταθερή καταθετική βάση του Ομίλου του επιτρέπει να διατηρεί άνετη ρευστότητα και δείκτη καθαρών Δανείων προς Καταθέσεις 67%.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης αναλύθηκαν βασικοί όροι που σχετίζονται με την κεφαλαιακή επάρκεια και την προσέγγιση των οίκων αξιολόγησης, καθώς και οι επιπτώσεις στο τραπεζικό σύστημα της Κύπρου ως αποτέλεσμα της έκθεσης σε Ελληνικά κρατικά ομόλογα και του περιβάλλοντος που διαμορφώνεται στην Ελλάδα και τονίστηκε η ανάγκη λήψης αποτελεσματικών νέων μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης.

Τέλος, έγινε αναφορά στις πρόσφατες υποβαθμίσεις των κυπριακών τραπεζών που ήταν αποτέλεσμα της υποβάθμισης της κυπριακής οικονομίας και υπογραμμίστηκε η συνετή διαχείριση του Ομίλου της Ελληνικής Τράπεζας.