A- A+
Μείωση φόρου εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ σε όσους επενδύσουν στο σπίτι τους
Σημαντικά κίνητρα σε όσους κάνουν ανακαινίσεις και επισκευές στο σπίτι τους και φυσικά ζητούν απόδειξη από τον τεχνίτη, θα δώσει η Νέα Δημοκρατία, με βάση το πρόγραμμά της.

Ειδικότερα, όσοι πραγματοποιούν δαπάνες επισκευής, ανακαίνισης ή ενεργειακής αναβάθμισης στο ακίνητό τους, θα κερδίζουν το 50% των πληρωμών που αποδεικνύονται με φορολογικά παραστατικά, το οποίο θα μειώνει τους φόρους τους.

Η έκπτωση σε πρώτη φάση θα παρέχεται στο φόρο εισοδήματος και αν ο τελευταίος δεν επαρκεί, θα επεκτείνεται στο ΕΝΦΙΑ του ιδιοκτήτη.

Θα δοθεί δυνατότητα απόσβεσης κάθε δαπάνης σε διάστημα τριών ετών, ώστε να υπάρχει ο αναγκαίος χρόνος για τον συμψηφισμό του ποσού της έκπτωσης που δικαιούται ο καθένας.

Παράδειγμα

Έστω ιδιοκτήτης ακινήτου πραγματοποιεί δαπάνες 10.000 ευρώ για την ενεργειακή του αναβάθμιση.

Εφόσον εκδοθεί απόδειξη θα έχει όφελος 5.000 ευρώ, το οποίο θα παρασχεθεί ως έκπτωση από τους φόρους που θα βεβαιωθούν στην επόμενη τριετία.

Από την άλλη πλευρά, θα πρέπει να καταβάλλει στον τεχνίτη 2.400 ευρώ για τον ΦΠΑ.

Δηλαδή το όφελός τους θα ανέλθει στα 2.600 ευρώ στην τριετία.

Τα παζάρια

Εάν ο επαγγελματίας του προτείνει το τίμημα να πέσει κάτω από τις 10.000 ευρώ, εάν επιλέξει να μην κόψει απόδειξη, τότε το break even για τον ιδιοκτήτη φτάνει τα 7.400 ευρώ.

Δηλαδή για να έχει το ίδιο οικονομικό αποτέλεσμα ο ιδιοκτήτης του ακινήτου, ο επαγγελματίας θα πρέπει να παράσχει έκπτωση 26%.

Αν του προτείνει πχ. 8.000 ευρώ για να μην κόψει απόδειξη, η πρόταση δεν συμφέρει τον ιδιοκτήτη.

Κι αυτό διότι με την έκδοση παραστατικών στα 10.000 ευρώ θα έχει όφελος 2.600 ευρώ, ενώ χωρίς απόδειξη όφελος 2.000 ευρώ.

Άρα και σε αυτήν την περίπτωση με την απόδειξη θα κερδίσει 600 ευρώ, που θα μειώσουν τους φόρους του την ερχόμενη τριετία.

Η Νέα Δημοκρατία έχει εξαγγείλει την άμεση προώθηση του σχετικού νομοσχεδίου, εφόσον κερδίσει τις εκλογές.