A- A+
Νέα αύξηση καταθέσεων κατά 1 δισ. ευρώ το Μάιο - Φουλ για άρση capital controls
Νέα άνοδο, για τρίτο συνεχή μήνα σημείωσαν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι καταθέσεις το Μάιο, ξεπερνώντας τα 135 δισ. ευρώ.

Με βάση τις πρώτες ενδείξεις από την κίνηση των καταθετικών υπολοίπων νοικοκυριών και επιχειρήσεων στις ελληνικές τράπεζες, ο περασμένος μήνας ήταν ξανά θετικός.

Τραπεζικές πηγές επισημαίνουν ότι άνοδο σημείωσαν τόσο τα υπόλοιπα των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων, όσο και αυτά τα φυσικών προσώπων, με τις πρώτες ωστόσο να υπεραποδίδουν.

Έτσι, εκτιμάται ότι η καταθετική βάση ενισχύθηκε στο τέλος Μάϊου πάνω από τα 135 δισ. ευρώ, για πρώτη φορά από το Μάρτιο του 2015.

Εφόσον επαληθευτεί αυτή η πρόβλεψη, οι καταθέσεις θα έχουν σημειώσει στο πρώτο πεντάμηνο του 2019 άνοδο της τάξης των 1,20 δισ. ευρώ.

Υπάρχει αισιοδοξία, καθώς ξεκίνησε η τουριστική περίοδος ότι η χρονιά θα κλείσει με αύξηση των υπολοίπων πάνω από τα 140 δισ. ευρώ.

Προς άρση capital controls

Οι τράπεζες εκτιμούν ότι εφόσον από τις επερχόμενες εκλογές προκύψει μία σταθερή κυβέρνηση, με προοπτική ολοκλήρωση της τετραετίας, θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για τη βελτίωση της εμπιστοσύνης.

Στο πλαίσιο αυτό αναμένουν την πλήρη άρση των capital controls το ερχόμενο φθινόπωρο, ώστε να απελευθερωθούν και όλες οι συναλλαγές με το εξωτερικό.

Εκτιμούν δε ότι θα υπάρξει τους επόμενους μήνες επιτάχυνση του ρυθμού ανάκαμψης των καταθέσεων από τις ακόλουθες πηγές:

Πρώτον, την ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας, που θα αυξήσει το τζίρο των επιχειρήσεων και τα εισοδήματα των εργαζομένων

Δεύτερον, την αύξηση των χορηγήσεων προς τον ιδιωτικό τομέα, που ως γνωστόν μετατρέπονται σε καταθέσεις, καθώς καταλήγουν στους λογαριασμούς των δανειζόμενων ή των προμηθευτών τους, εφόσον προέρχονται από την Ελλάδα

Τρίτον, την επιστροφή κι άλλων χαρτονομισμάτων που σήμερα βρίσκονται σε θυρίδες, λόγω του χαμηλότερου κινδύνου χώρας, που μειώνει τα ρίσκα για την ευστάθεια του χρηματοπιστωτικού συστήματος.