A- A+
Εξαντλήθηκαν οι ακριβές προθεσμιακές - Νέες και παλαιές με επιτόκια κάτω του 0,60%
Εξαντλήθηκαν τα τελευταία δύο χρόνια οι ακριβές προθεσμιακές καταθέσεις για τις ελληνικές τράπεζες, καθώς έληξαν και αντικαταστάθηκαν με νέες χαμηλότερων αποδόσεων.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσιεύει η Τράπεζα της Ελλάδος, το περασμένο Απρίλιο η μέση απόδοση τόσο τις νέες προθεσμιακές καταθέσεις, όσο και στο σύνολο των υφιστάμενων υπολοίπων, είχαν σχεδόν τα ίδια επιτόκια, στο 0,60% και χαμηλότερα.

Τα στοιχεία του 2019

Ειδικότερα, τους πρώτους 4 μήνες του 2019, η μέση απόδοση των νέων λογαριασμών προθεσμίας διαμορφώθηκε σε 0,59%.

Την ίδια περίοδο το μέσο ετησιοποιημένο επιτόκιο που πλήρωναν οι τράπεζες για το σύνολο των προθεσμιακών καταθέσεων που τηρούν οι πελάτες τους διαμορφώθηκε σε 0,58%.

Ο λόγος είναι ότι οι ακριβότερες προθεσμιακές καταθέσεις που είχαν συναφθεί τα προηγούμενα χρόνια έληξαν, καθώς η διάρκειά τους δεν ήταν μεγάλη.

Και αντικαταστάθηκαν με νέες, οι αποδόσεις των οποίων είναι χαμηλότερες. Αυτές θα ήταν ακόμη πιο μικρές εάν οι τράπεζες δεν προσέφεραν υψηλότερα επιτόκια στο νέο χρήμα που επιστρέφει.

Μικρή άνοδος τον Απρίλιο

Κατά τα άλλα, τον Απρίλιο στις προθεσμιακές καταθέσεις με διάρκεια έως και 1 έτος που σύνηψαν οι καταθέτες, το μέσο επιτόκιο ήταν ενισχυμένο κατά 2 μονάδες βάσης στο 0,60%.

Στις μεγαλύτερες διάρκειες καταγράφηκε πτώση της τάξης των 4 μονάδων, με το μέσο επιτόκιο να διαμορφώνεται στα ίδια επίπεδα, ήτοι στο 0,60%.

Στον αντίποδα, σαφώς καλύτερα επιτόκια προσφέρονται στις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις, όπου η μέση απόδοση τον Απρίλιο έφτασε το 0,79%, κυρίως λόγω των υψηλότερων μέσων υπολοίπων.

Πάντως, σε σύγκριση με τον αμέσως προηγούμενο μήνα καταγράφεται πτώση 4 μονάδων, ενώ έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου η μείωση στις αποδόσεις για τις επιχειρηματικές καταθέσεις είναι της τάξης του 19% (Απρίλιος 2018: 0,94%).