A- A+
Στο ναδίρ παραμένει η αποταμίευση στην Ελλάδα - Τι προϊόντα προσφέρουν οι τράπεζες
Όχι μόνο δεν αποταμιεύουν, αλλά πολλά ελληνικά νοικοκυριά αναγκάζονται να τρώνε από τα έτοιμα για να τα βγάλουν πέρα, παρά τη βελτίωση των οικονομικών συνθηκών.

Σύμφωνα με έρευνα του ΙΟΒΕ, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο σχετικός δείκτης καταγράφει έντονα αρνητικό πρόσημο από τα μέσα του 2010 και μετά.

Από το φθινόπωρο του 2017 έως σήμερα σημειώνεται βελτίωση, υποδηλώνοντας ότι η δυσαρέσκεια σε σχέση με την τρέχουσα κατάστασή τους έχει αμβλυνθεί, χωρίς όμως να λείπουν οι διακυμάνσεις.

Τι χαλάμε, πόσα βάζουμε στην άκρη

Ο εν λόγω δείκτης αποτελείται από τις απαντήσεις των νοικοκυριών σε επιμέρους ερωτήσεις αναφορικά με α) αν αποταμιεύουν λίγο ή πολύ, β) αν έχουν χρεωθεί, γ) αν αντλούν από τις αποταμιεύσεις τους και δ) αν μόλις «τα βγάζουν πέρα».

Οι Έλληνες καταναλωτές, όπως και στις υπόλοιπες κατηγορίες της συγκεκριμένης έρευνας, χαρακτηρίζονται από έντονη απαισιοδοξία σε ό,τι αφορά την τρέχουσα αποταμίευσή τους και τον τρόπο με τον οποίο χρηματοδοτούν τις υποχρεώσεις τους.

Συγκεκριμένα, το ποσοστό των νοικοκυριών που δηλώνουν ότι «αποταμιεύουν πολύ» έχει σχεδόν μηδενιστεί από το 2012, ενώ το ποσοστό όσων «αποταμιεύουν λίγο» συρρικνώθηκε από το 22% το 2008 στο 6% το 2017.

Το 2019 ωστόσο, οι καταναλωτές που αναφέρουν ότι «αποταμιεύουν λίγο» αντιστοιχούν στο 15% των ερωτηθέντων, ποσοστό το οποίο έχει υπερδιπλαστεί σε σχέση με τα προ διετίας επίπεδά του.

Ίσα βάρκα - ίσα νερά για το 62%

Η πλειονότητα των νοικοκυριών, δηλώνει ότι το εισόδημά της επαρκεί οριακά για την κάλυψη των καθημερινών αναγκών («μόλις τα βγάζουν πέρα»).

Το ποσοστό αυτό έχει όμως σταδιακά μειωθεί, από 69% κατά μέσο όρο το πρώτο πεντάμηνο του 2015, στο 62% το αντίστοιχο διάστημα του 2019.

Επιπρόσθετα, όσοι αντλούν από τις αποταμιεύσεις τους για να καλύψουν τα έξοδά τους έχουν σχεδόν διπλασιαστεί από το 2008 (στο 11% από 6% κατά μέσο όρο για την εξεταζόμενη περίοδο).

Τέλος, το 11% των νοικοκυριών δήλωσε κατά μέσο όρο το πρώτο πεντάμηνο του 2019 ότι έχει χρεωθεί, ποσοστό που ωστόσο βαίνει μειούμενο την τελευταία διετία (14% το 2018 και 16% το 2017).


Τα τραπεζικά προϊόντα

Οι τράπεζες πάντως έχουν ενισχύσει το χαρτοφυλάκιο των αποταμιευτικών προϊόντων τους, παρά το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια τα επιτόκια κινούνται πτωτικά.

Σήμερα, υπάρχουν προγράμματα τακτικής αποταμίευσης που προσφέρουν επιτόκια τα οποία μπορεί να φτάνουν ακόμη και το 1%, εφόσον ο αποταμιευτής βάζει στην άκρη έστω και ένα μικρό ποσό κάθε μήνα.

Συγκεκριμένα:

Τράπεζα Πειραιώς

  • Μπορώ - Επιτόκιο 1%

Καταθέσεις: Υποχρεωτικά από 20 - 500 ευρώ ανά μήνα ή τρίμηνο

Αναλήψεις: Επιτρέπεται 1 κάθε 12 μήνες

Καταβολή τόκων: Μία φορά το χρόνο

Πέναλτι: Επιτόκιο 0,10% αν δεν πληρούνται οι όροι αποταμίευσης

  • Αξίζει - Επιτόκιο 0,40%

Καταθέσεις: Κάθε μήνα αύξηση του υπολοίπου κατά τουλάχιστον 1 ευρώ με ελάχιστο υπόλοιπο τα 300 ευρώ

Αναλήψεις: Ελεύθερες, αρκεί να αυξάνεται κάθε μήνα το υπόλοιπο κατά 1 ευρώ

Καταβολή τόκων: Κάθε 6 μήνες

Πέναλτι: Επιτόκιο 0,01% αν δεν πληρούνται οι όροι αποταμίευσης


Eurobank

  • Αποταμιεύω ΤΤ - Επιτόκιο 0,60%

Καταθέσεις: Από 20 έως 300 ευρώ κάθε μήνα

Αναλήψεις: Δεν επιτρέπονται

Καταβολή τόκων: Κάθε μήνα

Πέναλτι: Χωρίς τόκους αν δεν πληρούνται οι όροι αποταμίευσης

  • Μεγάλο Ταμιευτήριο - Επιτόκιο 0,40%

Καταθέσεις: Ελεύθερες

Αναλήψεις: Ελεύθερες

Καταβολή τόκων: Κάθε 6 μήνες

Πέναλτι: Από το δεύτερο χρόνο επιτόκιο 0,02% αν το υπόλοιπό σας δεν ξεπερνά το μέσο υπόλοιπο του πρώτου χρόνου

  • Λογαριασμός Live - Επιτόκιο 0,25% - 0,50%

Καταθέσεις: Δεν υπάρχει υποχρέωση αποταμίευσης - Επιτόκιο 0,25% για υπόλοιπα έως 3.000 ευρώ και 0,50% για μεγαλύτερα υπόλοιπα

Αναλήψεις: Ελεύθερες

Καταβολή τόκων: Κάθε μήνσ

Πέναλτι: Δεν υπάρχει


Alpha Bank

  • Alpha Εξυπνη Αποταμίευση - Επιτόκιο 0,30% ή 0,45%

Καταθέσεις: Δεν υπάρχει υποχρέωση αποταμίευσης - Επιτόκιο 0,45% για υπόλοιπα έως 50.000 ευρώ και 0,30% για μεγαλύτερα υπόλοιπα

Αναλήψεις: Έως 1 ανά 6μηνο

Καταβολή τόκων: Κάθε 6 μήνες

Πέναλτι: Επιτόκιο 0,01% αν γίνουν περισσότερες της 1 αναλήψεις κάθε 6μηνο