A- A+
Καταθέσεις: Από μετρητά το μεγαλύτερο μέρος της ανόδου των €16 δισ. από τα χαμηλά
Στα 15,70 δισ. ευρώ έχουν διαμορφωθεί πλέον οι καθαρές εισροές στις καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες, από το ιστορικό χαμηλό τους στα χρόνια της κρίσης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ), οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα στην Ελλάδα ανήλθαν στα 134,7 δισ. ευρώ τον Απρίλιο του 2019, ενισχυμένες κατά 1,4 δισ. ευρώ σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα.

Το αποτέλεσμα αυτό προήλθε από την αύξηση των καταθέσεων των νοικοκυριών και των ιδιωτικών επιχειρήσεων κατά 837,3 εκατ. ευρώ και 566,7 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Η σύγκριση από τα χαμηλά

Σε σχέση με τον Απρίλιο 2017 (ιστορικό χαμηλό στα χρόνια της ελληνικής κρίσης), το υπόλοιπο των καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα παρουσιάζει σωρευτική αύξηση της τάξης των 15,7 δισ. ευρώ ή 13,2%.

Η άνοδος αυτή, σύμφωνα με ανάλυση της Eurobank είναι αποτέλεσμα κυρίως της μείωσης του αποθησαυρισμού και σε μικρότερο βαθμό της ενίσχυσης της εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας.

Ωστόσο, η απόσταση από τα μεγέθη πριν την πολιτική αλλαγή του 2015 παραμένει μεγάλη, καθώς οι καταθέσεις σε σχέση με το Σεπτέμβριο του 2014 είναι σήμερα χαμηλότερες κατά 30,1 δισ. ευρώ ή -18,2%.

Οι ελπίδες για εφέτος

Οι τράπεζες εκτιμούν ότι εφόσον από τις επερχόμενες εκλογές προκύψει μία σταθερή κυβέρνηση, με προοπτική ολοκλήρωση της τετραετίας, θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για τη βελτίωση της εμπιστοσύνης.

Στο πλαίσιο αυτό, αναμένουν επιτάχυνση του ρυθμού ανάκαμψης των καταθέσεων από τις ακόλουθες πηγές:

Πρώτον, την ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας, που θα αυξήσει το τζίρο των επιχειρήσεων και τα εισοδήματα των εργαζομένων

Δεύτερον, την αύξηση των χορηγήσεων προς τον ιδιωτικό τομέα, που ως γνωστόν μετατρέπονται σε καταθέσεις, καθώς καταλήγουν στους λογαριασμούς των δανειζόμενων ή των προμηθευτών τους, εφόσον προέρχονται από την Ελλάδα

Τρίτον, την επιστροφή κι άλλων χαρτονομισμάτων που σήμερα βρίσκονται σε θυρίδες, λόγω του χαμηλότερου κινδύνου χώρας, που μειώνει τα ρίσκα για την ευστάθεια του χρηματοπιστωτικού συστήματος.