A- A+
Σε υψηλό 4 ετών οι καταθέσεις ιδιωτών τον Απρίλιο - Συνολικές εισροές 1,4 δισ. ευρώ
Πάνω από τα επίπεδα στα οποία βρισκόταν στα τέλη του 2019 διαμορφώθηκαν τα καταθετικά υπόλοιπα στο τέλος Απριλίου, μετά τη μηνιαία άνοδό τους κατά 1,4 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος, οι καταθέσεις εγχώριων νοικοκυριών και επιχειρήσεων διαμορφώθηκαν στα τέλη του περασμένου μήνα στα 134,69 δισ. ευρώ, υψηλότερα κατά 200 εκατ. ευρώ από την αρχή του χρόνου.

Πρόκειται για αντιστροφή των τάσεων του πρώτου διμήνου, που ήταν εν πολλοίς αναμενόμενες, δημιουργώντας στις τράπεζες προσδοκίες για ενίσχυση των υπολοίπων κατά 7 - 8 δισ. ευρώ εφέτος.

Άνοδος από τους ιδιώτες

Τον Απρίλιο, οι καθαρές εισροές στους λογαριασμούς των νοικοκυριών έφτασαν τα 837 εκατ. ευρώ, συμπληρώνοντας τρεις συνεχείς μήνες ανόδου, κατά τη διάρκεια των οποίων ενισχύθηκαν κατά 1,74 δισ. ευρώ.

Πλέον διαμορφώνονται στα 111,16 δισ. ευρώ, στο υψηλότερο επίπεδο που καταγράφεται από το Μάιο του 2015. Πρόκειται δηλαδή για ρεκόρ τετραετίας.

Η άνοδος προέρχεται το 2019 από εισροές που καταγράφονται στους λογαριασμούς πρώτης ζήτησης, οι οποίες από την αρχή του χρόνου φτάνουν τα 1,31 δισ. ευρώ.

Θετικά τον Απρίλιο λειτούργησε και η καταβολή του Δώρου Πάσχα στους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα.

Από την άλλη πλευρά, οι προθεσμιακές καταθέσεις είναι σταθεροποιημένες από τον περασμένο Ιούλιο λίγο πάνω από τα 44 δισ. ευρώ.

Πτωτικές τάσεις στις επιχειρήσεις

Οι επιχειρήσεις, στον αντίποδα, έχουν μειώσει τα υπόλοιπά τους από την αρχή του χρόνου κατά 1,27 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για μία εξέλιξη που σύμφωνα με τραπεζικές πηγές είναι αποτέλεσμα της χρήσης αποταμιευτικών πόρων για την πραγματοποίηση επενδύσεων, έναντι του δανεισμού, είτε από ανάγκη ή από επιλογή.

Πάντως, το τελευταίο δίμηνο (Μάριος - Απρίλιος) καταγράφεται και σε αυτόν τον τομέα άνοδος, η οποία φτάνει τα 1,1 δισ. ευρώ.

Η πορεία των καταθέσεων τον τελευταίο χρόνο
Ποσά σε εκατ. ευρώ