A- A+
Δαπανούμε 350 ευρώ το χρόνο για ιδιωτική ασφάλιση ζωής και περιουσίας στην Ελλάδα
Αργοί παραμένουν οι ρυθμοί ανάπτυξης της ιδιωτικής ασφάλισης ζωής και περιουσίας στην Ελλάδα, καθώς το 2018 αυξήθηκαν κατά μόλις 1% έναντι 1,8% το 2017 και 8,2% το 2016.

Σύμφωνα με στοιχεία της η Allianz Research, οι ασφαλίσεις ζωής παρέμειναν στάσιμες, ενώ τα έσοδα από τις ασφαλίσεις περιουσίας κατέγραψαν υποτονική αύξηση της τάξης του 1,9%.

Παρά τα τρία συνεχόμενα χρόνια ανάπτυξης, η ελληνική αγορά έχει ακόμα μακρύ δρόμο να διανύσει για να φτάσει ξανά στα προ κρίσης επίπεδα του 2009, καθώς η συνολική παραγωγή ασφαλίστρων εξακολουθεί να είναι 28% χαμηλότερη.

Πόσα χαλάμε το χρόνο

Δεδομένης της πρόσφατης αναπτυξιακής δυναμικής, θα χρειαστούν άλλα εννέα χρόνια για να καλυφθούν πλήρως τα απολεσθέντα ασφάλιστρα.

Η ελληνική αγορά υστερεί σε σχέση με την Ευρώπη και σε άλλους τομείς: τόσο η ασφαλιστική πυκνότητα (ασφάλιστρα κατά κεφαλή, 349 ευρώ) όσο και η ασφαλιστική διείσδυση (ασφάλιστρα ως ποσοστό του ΑΕΠ, 2,1%) στην Ελλάδα είναι μακράν τα χαμηλότερα στη Δυτική Ευρώπη και πολύ κάτω από τους μέσους όρους (2.395 ευρώ και 6,5% αντίστοιχα).

Οι μακροπρόθεσμες προοπτικές, φαίνονται λίγο πιο αισιόδοξες. Η Allianz Research αναμένει ότι οι ασφαλιστικές αγορές θα συνεχίσουν να ανακάμπτουν, με την αύξηση της παραγωγής ασφαλίστρων παγκοσμίως να φτάνει το 5% την επόμενη δεκαετία (μετά το μάλλον απογοητευτικό 3% της προηγούμενης δεκαετίας).

Δεδομένης της επιταχυνόμενης δημογραφικής αλλαγής, ιδίως στις αναδυόμενες αγορές με λιγότερο ανεπτυγμένα συστήματα κοινωνικής ασφάλισης, ο κλάδος των ασφαλίσεων Ζωής θα πρέπει και πάλι να σημειώσει ταχύτερη ανάπτυξη σε σύγκριση με τον κλάδο Περιουσίας & Ατυχημάτων (5,5% έναντι 4,4%).

Online προσφορές

Θετικό είναι πάντως το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια έχει προστεθεί ένα ακόμη κανάλι διάθεσης ασφαλιστικών προγραμμάτων ζωής, μέσω του διαδικτύου.

Δεν είναι λίγες οι ασφαλιστικές εταιρείες που δίνουν τη δυνατότητα στα νοικοκυριά να υπολογίσουν online τα ασφάλιστρα για νοσοκομειακά προγράμματα.

Πάρτε τώρα προσφορά από τις ακόλουθες εταιρείες: