A- A+
Δύο χρόνια κολλημένα γύρω από το 0,60% τα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων
Σταθερά γύρω από τα επίπεδα του 0,60% βρίσκονται τα μέσα επιτόκια στις νέες προθεσμιακές καταθέσεις που συνάπτουν οι ιδιώτες με τις τράπεζες.

Ουσιαστικά από τον καλοκαίρι του 2017 οι διακυμάνσεις των αποδόσεων δεν ξεπερνούν τις 5 μονάδες βάσης, κινούμενες σε ένα εύρος τιμών μεταξύ 0,58% και 0,63%.

Η στρατηγική

Μετά τη σοβαρή αποκλιμάκωση των επιτοκίων της περιόδου 2015 - 2016, οι τράπεζες διατηρούν σχεδόν αμετάβλητη την επιτοκιακή τους πολιτική στους λογαριασμούς προθεσμίας.

Ο λόγος είναι ότι πλέον το κόστος για αυτές έχει υποχωρήσει σε ανεκτά επίπεδα, ενώ θέλουν να διατηρήσουν ένα κίνητρο για την επιστροφή καταθέσεων που έφυγαν πριν την επιβολή των capital controls.

Σήμερα εκτιμάται ότι περίπου 7 δισ. ευρώ βρίσκονται σε φυσική μορφή σε θυρίδες και ...σεντούκια, περί τα 1,5 δισ. ευρώ σε αμοιβαία κεφάλαια ξένων οίκων και 50 δισ. ευρώ σε λογαριασμούς στο εξωτερικό.

Ως εκ τούτου, οι ελληνικές τράπεζες θέλουν να διατηρήσουν το κίνητρο της υψηλότερης απόδοσης σε σχέση με τα μηδενικά επιτόκια που ισχύουν για όλες τις παραπάνω κατηγορίες τοποθετήσεων.

Η εικόνα του 2019

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος, το μέσο επιτόκιο στις νέες προθεσμιακές καταθέσεις με διάρκεια έως και 1 έτος διαμορφώθηκε τον περασμένο Μάρτιο στο 0,58%, όσο ήταν και το Φεβρουάριο.

Το Δεκέμβριο του 2018 βρισκόταν επίσης στο 0,58%, ενώ τον εφετινό Ιανουάριο αυξήθηκε στο 0,61% για να ξαναπέσει στη συνέχεια.

Αντίστοιχα, το Μάρτιο η μέση απόδοση στους λογαριασμούς προθεσμίας 15 - 24 μηνών υποχώρησε στο 0,65% από 0,67% το Φεβρουάριο.

Ωστόσο, είναι ενισχυμένη σε σχέση με το β΄ εξάμηνο του 2018, κατά τη διάρκεια του οποίου έφτανε κατά μέσο όρο το 0,54%.

Οι τράπεζες πάντως θα επιχειρήσουν να μειώσουν κατά 5 - 10 μονάδες βάσης τα επιτόκια τους επόμενους μήνες.