A- A+
Διαψεύδει η BEAT ότι καταργείται η χρήση καρτών στο app της - Απάντηση στους ταξιτζήδες
Σε διάψευση των θέσεων της Ομοσπονδίας των οδηγών ταξί ότι πλέον θα απαγορεύεται σε εφαρμογές, όπως η BEAT και η UBER, να χρεώνουν τη διαδρομή αυτόματα στην κάρτα του πελάτη, προχώρησε ο ιδρυτής της πρώτης.

Είχε προηγηθεί ανακοίνωση της ΠΟΕΙΤΑ (Παννελήνια Ομοσπονδία Επαγγελματιών Ιδιοκτητών Αυτοκινητιστών Ταξί και Αγοραίων), η οποία ανέφερε ότι η νέα τροποποίηση του νόμου Ν 4607/2019 πρόκειται να βάλει φρένο στις αυτόματες πληρωμές που κάνουν οι καταναλωτές με κάρτα μέσω εφαρμογών ταξί.

Τι υποστηρίζει η ΠΟΕΙΤΑ

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, η τροποποίηση προβλέπει ότι ο καταναλωτής θα καταβάλει το κόμιστρο στον οδηγό ταξί και όχι στον διαμεσολαβητή και την εφαρμογή του.

Και ότι στο τέλος του μήνα η εταιρεία που διαμεσολαβεί θα πληρώνεται με τιμολόγιο από τον οδηγό ταξί.

Με τον τρόπο αυτό θα καταργούνταν η δυνατότητα πληρωμής μίας διαδρομής με χρέωση της αποθηκευμένης κάρτας στην εφαρμογή των BEAT ή UBER.

Τι απαντά η BEAT

Στην απάντησή του ο ιδρυτής της BEAT Νίκος Δρανδάκης αναφέρει ότι η νέα διάταξη είναι απολύτως ευπρόσδεκτη και δεν επηρεάζει σε τίποτε τις μέχρι τώρα δραστηριότητές της, τις σχέσεις τις με τους οδηγούς καθώς και τις υποχρεώσεις των οδηγών είτε συνεργάζονται με την ΒΕΑΤ είτε όχι.

Όπως εξηγεί, η νέα διάταξη εξειδικεύει τις σχετικές διατάξεις του Νόμου 4446/2016 και συγκεκριμένα τα άρθρα 65 μέχρι 71 αυτού, που προβλέπει την επιβολή της χρήσης πλαστικού χρήματος ως μέσου πληρωμής στις συναλλαγές, ως τρόπου πάταξης της φοροδιαφυγής.

Κι αυτό διότι «μέχρι στιγμής, ο κλάδος του ταξί είχε μείνει εκτός της υποχρεωτικής χρήσης POS. Η επιβολή του ωστόσο είναι αναπόφευκτη».

Τι δε λέει ο νόμος

Σύμφωνα με τον ίδιο, πουθενά στον νόμο που επικαλούνται οι ταξιτζήδες, δεν αναφέρεται απαγόρευση είσπραξης κομίστρου των εταιρειών διαμεσολάβησης.

«Οι φορείς διαμεσολάβησης (και συγκεκριμένα η ΒΕΑΤ) ΔΕΝ εισπράττει κόμιστρο- δεν ασκεί μεταφορικό έργο, δεν συμβάλλεται με τους επιβάτες και για το λόγο αυτό δεν εκδίδεται και παραστατικό προς τους επιβάτες» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Και προσθέτει ότι όταν η πληρωμή γίνεται με κάρτα, όπως σε κάθε συναλλαγή με κάρτα (πχ σούπερ μάρκετ, πληρωμή φόρων κλπ), μεσολαβεί ένα πιστωτικό ίδρυμα για την εκκαθάριση της συναλλαγής.

Ο φορέας που μεσολαβεί ΔΕΝ εισπράττει, απλώς μεσολαβεί. Εν προκειμένω μεσολαβεί η ΒΕΑΤ (γιατί αυτή βάζει την πλατφόρμα για την πληρωμή με κάρτα) και η εκκαθάριση γίνεται μέσω πιστωτικού ιδρύματος, συγκεκριμένα της Adyen- αδειοδοτημένο ίδρυμα πληρωμών με βάση την Ελληνική και την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία.