A- A+
Ανακούφιση στις τράπεζες για τη συμφωνία – Φυσιολογική κίνηση στα καταστήματα τη Δευτέρα
Σε ανακοπή του κύματος μαζικών αναλήψεων που καταγράφηκε την περασμένη εβδομάδα λόγω του κινδύνου αποπομπής της χώρας από το ευρώ, προσβλέπουν οι τράπεζες μετά τη συμφωνία Παπανδρέου – Σαμαρά. (upd)

Τη Δευτέρα η κίνηση στα υποκαταστήματα των τραπεζών ήταν φυσιολογική, ενώ οι εκροές καταθέσεων κινήθηκαν σε πολύ χαμηλά επίπεδα, σε αντίθεση με την περασμένη εβδομάδα που επικράτησε πανικός.

Οι τραπεζίτες εκτιμούν ότι η δρομολόγηση των διαδικασιών για τη συγκρότηση νέας κυβέρνησης εθνικής ευθύνης αποτρέπει το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη και ανοίγει το δρόμο για την ενεργοποίηση του νέου χρηματοδοτικού πακέτου στήριξης της χώρας.

Παράλληλα, θα δοθεί το «πράσινο φως» για την ενίσχυση και του τραπεζικού κλάδου με κεφάλαια ύψους 30 δισ. ευρώ, όπως προβλέπεται από τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου, γεγονός που θα διασφαλίσει τη βιωσιμότητά του.

Οι αντοχές του συστήματος

Οι διοικήσεις των τραπεζών εκτιμούν ότι η απομάκρυνση του σεναρίου επιστροφής στη δραχμή θα συμβάλει καθοριστικά ώστε να επιστρέψουν καταθέσεις που έκαναν «φτερά» το προηγούμενο διάστημα.

Όπως τονίζουν τραπεζικά στελέχη, εάν συνεχίζονταν με τον ίδιο ρυθμό οι εκροές που καταγράφηκαν την περασμένη εβδομάδα μετά την εξαγγελία του δημοψηφίσματος από τον Πρωθυπουργό, ήταν θέμα ημερών να συμβεί το «ατύχημα».

Πλέον, με τη διασφάλιση της κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών και την οριστική απομάκρυνση του σεναρίου επιστροφής στη δραχμή, θα επανέλθει η εμπιστοσύνη των καταθετών απέναντι στο εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα, που από τις αρχές του 2010 έχει απωλέσει ρευστότητα της τάξης των 50 δισ. ευρώ από το μέτωπο των καταθέσεων.