A- A+
Πρώτα σε αποδόσεις τα αμοιβαία κεφάλαια που «παίζουν» Ελλάδα το 2019 - Πόσο ανέβηκαν
Στην πρώτη θέση των αποδόσεων βρίσκονται τα αμοιβαία κεφάλαια που επενδύουν το ενεργητικό τους σε εγχώριους τίτλους, μετοχές και ομόλογα, τους πρώτους 4,5 μήνες του 2019.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών (ΕΘΕ), όλες οι κατηγορίες αμοιβαίων κεφαλαίων που διαχειρίζονται οι ΑΕΔΑΚ με θεματοφυλακή στην Ελλάδα, παρουσίασαν από την αρχή του χρόνου έως και τις 15/4 θετικές αποδόσεις.

Πρόκειται για μία ελεγχόμενου ρίσκου διέξοδο για όσους δεν μένουν ικανοποιημένη από τις αποδόσεις που προσφέρουν οι προθεσμιακές καταθέσεις.

Πρωτιά για τις μετοχές

Στην πρώτη θέση των αποδόσεων βρέθηκαν τα μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια, τα οποία κατά μέσο όρο κατέγραψαν κέρδη 17,46%, ποσοστό πολύ ικανοποιητικό για αυτό το διάστημα.

Ωστόσο, τις μεγαλύτερες αποδόσεις είχαν τα μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια που επενδύουν στο ελληνικό χρηματιστήριο, με τη μέση θετική μεταβολή των τιμών τους να φτάνει το 20,39%.

Πρόκειται πάντως για επίδοση χαμηλότερη σε σχέση με την αντίστοιχη του γενικού δείκτη τιμών του ΧΑ, ο οποίος το ίδιο διάστημα ενισχύθηκε κατά 26,12%.

Ωστόσο, με δεδομένο το χαμηλότερο ρίσκο που συνεπάγεται η τοποθέτηση μέσω Α/Κ, η επίδοση των θεσμικών επενδυτών δεν μπορεί να χαρακτηριστεί κακή.

Από την άλλη πλευρά, η απόδοση των μετοχικών Funds of Funds, των αμοιβαίων κεφαλαίων που επενδύουν σε άλλα μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια, διαμορφώθηκε σε 13,47%

Μεγάλα κέρδη στα ομόλογα

Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στα ομολογιακά αμοιβαία κεφάλαια, τα οποία στο σύνολό τους σημείωσαν σε 4,5 μήνες μέση απόδοση 4,72%.

Και σε αυτήν την κατηγορία, η πρωτιά ανήκει στα Α/Κ που επενδύουν σε ελληνικά κρατικά και εταιρικά ομόλογα, τα οποία εμφάνισαν κέρδη 7,44% κατά μέσο όρο.

Η άνοδος αυτής είναι αποτέλεσμα της ανάκαμψης των τιμών των εγχώριων τίτλων τους τελευταίους μήνες, ειδικά μετά την τελευταία έξοδο του ελληνικού Δημοσίου στις αγορές με την έκδοση 10ετούς ομολόγου.

Η αντίστοιχη επίδοση των Διεθνών ομολογιακών Α/Κ ήταν πολύ χαμηλότερη, διαμορφούμενη το ίδιο διάστημα σε 2,15%.

Τέλος τα ομολογιακά Funds of Funds εμφάνισαν μέση απόδοση 1,91%.

Οι αποδόσεις ανά κατηγορία

Αναλυτικότερα, οι αποδόσεις ανά κατηγορία το διάστημα από 31/12/2018 έως 15/4/2019, διαμορφώθηκαν ως εξής:

Η κατανομή του ενεργητικού

Από την άλλη πλευρά, στις 15/4/2019 τα επενδεδυμένα στην αγορά των αμοιβαίων κεφαλαίων χρήματα, κατανέμοναν ως εξής:

Όπως φαίνεται και στο σχετικό γράφημα, η πλειονότητα των κεφαλαίων είναι τοποθετημένα σε ομολογιακές αξίες και ακολουθούν τα μικτά αμοιβαία κεφάλαια, τα Funds of Funds και τα μετοχικά.