A- A+
Πιάστηκαν από την εφορία 38 ιδιοκτήτες ακινήτων με έσοδα 1.935 ευρώ το μήνα από το Airbnb
Στην τσιμπίδα της εφορίας πιάστηκαν 38 ιδιοκτήτες ακινήτων που απέκρυπταν τα εισοδήματα που κέρδιζαν από τις βραχυπρόθεσμες μισθώσεις μέσω της πλατφόρμας του Airbnb.

Τα αδήλωτα εισόδημα των συγκεκριμένων 38 ΑΦΜ έφταναν σε ετήσια βάση τα 23.222 ευρώ ή 1.935 ευρώ το μήνα κατά μέσο όρο.

Το πιο εντυπωσιακό όμως είναι το ποσοστό των παραβατών που έκαναν τροποποιητικές δηλώσεις και πλήρωσαν φόρο εισοδήματος εκ των υστέρων.

Ειδικότερα, το 76% σε πλήθος 50 υποθέσεων συμμορφώθηκε και έσπευσε οικειοθελώς να δηλώσει εισοδήματα από βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων τύπου Airbnb συνολικού ποσού 882.443 ευρώ.

Οι τρόποι ελέγχου

Το υπουργείο Οικονομικών, στο πλαίσιο των διεθνών συμβάσεων που έχει συνάψει, έλαβε πρόσφατα δεδομένα από παρόχους υπηρεσιών πληρωμών του εξωτερικού για τα εισοδήματα που έλαβαν φορολογούμενοι στην Ελλάδα από πλατφόρμα διαμοιρασμού για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις τους.

Αυτά αφορούν τα έτη 2015, 2016, 2017 για όλους όσοι είχαν δηλώσει τους συγκεκριμένους παρόχους και περιέχουν για κάθε φορολογούμενο τα αναλυτικά στοιχεία του ταυτοποιημένα ως το επίπεδο του ΑΦΜ, το συνολικό έσοδο και το συνολικό αριθμό των συναλλαγών του για κάθε ένα από τα τρία αυτά έτη.

Οι διασταυρώσεις

Τα στοιχεία έχουν προωθηθεί ήδη στις αρμόδιες υπηρεσίες της ΑΑΔΕ για αξιοποίηση και σύγκριση τους με τα δηλωθέντα έσοδα στα έντυπα Ε2 των δηλώσεων φορολογίας των αντίστοιχων ετών.

Ταυτόχρονα η εφορία θα παρακολουθεί την πορεία της συμμόρφωσης αυτών των φορολογούμενων με το νέο θεσμικό πλαίσιο που, πλέον, ισχύει στο πεδίο των βραχυχρόνιων μισθώσεων.

Θα παρακολουθηθεί δηλαδή αν οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι θα προβούν στην εγγραφή των ακινήτων τους στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής και αν θα υποβληθεί η Συγκεντρωτική Δήλωση Βραχυχρόνιας Διαμονής.

Πρώτο σημείο ελέγχου και διασταυρώσεων είναι το φορολογικό έτος 2017 καθώς στα έντυπα φορολογίας υπήρχε διακριτό πεδίο για τη δήλωση των εισοδημάτων από τη βραχυχρόνια μίσθωση αποκλειστικά μέσω των ψηφιακών πλατφορμών.