A- A+
Χαρτονομίσματα 18 δισ. ευρώ επέστρεψαν στις τράπεζες από το 2015 έως σήμερα
Χαρτονομίσματα αξίας 18 δισ. ευρώ επέστρεψαν στις τράπεζες από το καλοκαίρι του 2015 έως και σήμερα, καθώς βελτιώθηκε η εμπιστοσύνη στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, παρά τα capital controls.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε η Τράπεζα Πειραιώς, η νομισματική κυκλοφορία στην Ελλάδα υποχώρησε τον περασμένο Δεκέμβριο στα 33 δισ. ευρώ.

Πού βρίσκονται

Πρόκειται για χρήματα που βρίσκονται στα πορτοφόλια, σε θυρίδες και άλλες προσωπικές κρυψώνες νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Το ύψος τους είχε ανέλθει το 2015 στο ιστορικό υψηλό των 51 δισ. ευρώ, λόγω της αβεβαιότητας που είχε προκαλέσει το πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Έκτοτε, παρά τους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων, η ψυχολογία των καταθετών έχει βελτιωθεί σημαντικά, όπως φαίνεται και από τις άνοδος των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες.

Τα φυσιολογικά μεγέθη

Έτσι, ένα μεγάλος μέρος των αποθησαυρισμένων χαρτονομισμάτων επέστρεψε στους τραπεζικούς λογαριασμούς, είτε για να πληρωθούν τρέχουσες υποχρεώσεις, φορολογικές και άλλες ή για λόγους αποταμίευσης.

Ως αποτέλεσμα, πλέον ανάμεσά μας κυκλοφορούν καταθέσεις αξίας 33 δισ. ευρώ. Με δεδομένο ότι πάντοτε σε μία οικονομία υπάρχει ένα λογικό επίπεδο νομισματική κυκλοφορίας, υπολογίζεται ότι υπάρχουν ακόμη περιθώρια επιστροφής ρευστών στις τράπεζες.

Συγκεκριμένα, για την Ελλάδα το φυσιολογικό της μέγεθος τοποθετείται στα επίπεδα των 15 - 20 δισ. ευρώ, που χρησιμοποιούνται για τις ανάγκες της οικονομίας.

Τι μπορεί να επιστρέψει

Αυτό σημαίνει ότι εάν βελτιωθεί περαιτέρω η εμπιστοσύνη, θα μπορούσαν να επιστρέψουν καταθέσεις της τάξης των 13 - 18 δισ. ευρώ, ενισχύοντας τη ρευστότητα των τραπεζών.

Πλέον, τα υπόλοιπα νοικοκυριών και επιχειρήσεων στις τράπεζες βρίσκονται στην περιοχή των 132 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 8 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2017.

Οι εκτιμήσεις των τραπεζών κάνουν λόγο για ενίσχυσή τους κατά 8 δισ. ευρώ εφέτος, στα επίπεδα των 140 δισ. ευρώ.