A- A+
Καταθέσεις: Νέα πτώση στις επιχειρήσεις - Ανάκαμψη στα νοικοκυριά
Πτώση για δεύτερο συνεχή μήνα σημείωσαν το Φεβρουάριο τα υπόλοιπα των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες, λόγω των εκροών που καταγράφηκαν στους λογαριασμούς των επιχειρήσεων.

Από την άλλη πλευρά, ανοδικά κινήθηκαν οι καταθέσεις των νοικοκυριών, τα οποία ενίσχυσαν τις αποταμιεύσεις τους στους λογαριασμούς πρώτης ζήτησης.

Χάθηκαν 2,3 δισ. ευρώ

Πλέον από την αρχή του χρόνου, οι απώλειες στην καταθετική βάση των τραπεζών έχουν φτάσει τα 2,31 δισ. ευρώ.

Αναλυτικότερα, το Φεβρουάριο καταγράφηκαν οι ακόλουθες τάσεις:

- Τα υπόλοιπα των επιχειρήσεων μειώθηκαν κατά 1,1 δισ. ευρώ, υποχωρώντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Απρίλιο, κάτω από το όριο των 20 δισ. ευρώ.

- Οι καταθέσεις των νοικοκυριών ενισχύθηκαν κατά 311 εκατ. ευρώ, καθώς καταγράφηκαν καθαρές εισροές 356 εκατ. ευρώ στους λογαριασμούς ανοιχτής ζήτησης (ταμιευτήριο, τρεχούμενοι), ενώ στις προθεσμιακές καταθέσεις η πτώση ήταν της τάξης των 45 εκατ. ευρώ.

Πλήγμα στις εταιρικές καταθέσεις

Μετά τις μεταβολές του Φεβρουαρίου, το πρώτο δίμηνο του 2019 είναι αρνητικό για τις τράπεζες, κυρίως λόγω της υποχώρησης των υπολοίπων των επιχειρήσεων κατά 2,37 δισ. ευρώ.

Από την άλλη, η πτώση για τα νοικοκυριά είναι σαφώς μικρότερη, φτάνοντας τα 240 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω της υποχώρησης στους ανοιχτούς λογαριασμούς, που έφτασε τα 340 εκατ. ευρώ.

Στον αντίποδα, η άνοδος του Ιανουαρίου στους προθεσμιακούς λογαριασμούς, διατήρησε το πρόσημο του διμήνου σε θετικό έδαφος, με καθαρές εισροές 102 εκατ. ευρώ στη συγκεκριμένη κατηγορία.

Η σύγκριση με το 2018

Η εικόνα πάντως του φετινού διμήνου είναι χειρότερη από το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, λόγω των μεγαλύτερων εκροών στους επιχειρηματικούς λογαριασμούς.

Συγκεκριμένα, στο α΄ δίμηνο του 2018 η πτώση των καταθέσεων είχε φτάσει τα 1,43 δισ. ευρώ, ήταν δηλαδή σχεδόν 1 δισ. ευρώ μικρότερη από την εφετινή.

Η πτώση αυτή ήταν αποτέλεσμα της υποχώρηση των υπολοίπων των επιχειρήσεων.

Αντίθετα, καλύτερη είναι η φετινή εικόνα για τα νοικοκυριά, καθώς πέρυσι το αντίστοιχο διάστημα η υποχώρηση ήταν σχεδόν τριπλάσια από την εφετινή, φτάνοντας τα 630 εκατ. ευρώ έναντι 240 εκατ. ευρώ το 2019.