A- A+
Οι Έλληνες δίνουν πλέον την κάρτα ακόμη και για να πληρώσουν 2 ευρώ!
Με αμείωτους ρυθμούς συνεχίζεται η αύξηση στη χρήση του πλαστικού χρήματος από τους Έλληνες και το 2019, παρ΄ ότι από τον περασμένο Οκτώβριο έχουν καταργηθεί πλήρως τα capital controls στις αναλήψεις μετρητών.

Τα στοιχεία της Cardlink για την πορεία των μεγεθών τους πρώτους τρεις μήνες του 2019 είναι αποκαλυπτικά της διείσδυσης των καρτών στις καθημερινές συναλλαγές των καταναλωτών, ακόμη κι αν είναι πολύ μικρής αξίας.

Τέρμα στα ψιλά

Τα βασικά συμπεράσματα των στοιχείων είναι τα εξής:

  • Περίπου το 28% της συνολικής λιανικής κατανάλωσης γίνεται μέσω καρτών
  • 3 στις 10 συναλλαγές με κάρτα είναι έως και 10 ευρώ
  • Το 15% των συναλλαγών είναι αξίας έως και 5 ευρώ
  • Το 5% των συναλλαγών είναι χαμηλότερες των 2 ευρώ

Ανέπαφες οι περισσότερες αγορές

Εντυπωσιακή είναι και η χρήση της ανέπαφης τεχνολογίας, καθώς πλέον η πλειονότητα των καρτών την υποστηρίζει.

Συγκεκριμένα, σχεδόν 6 στις 10 συναλλαγές γίνεται πλέον ανέπαφα, χωρίς την εισαγωγή της κάρτας στο POS.

Ακόμη πιο υψηλό είναι το ποσοστό των ανέπαφων στις συναλλαγές που δεν απαιτείται η χρήση PIN, αξίας κάτω των 25 ευρώ, καθώς φτάνει το 70%.

Πέφτει η μέση αξία

Η αύξηση του αριθμού των συναλλαγών έχει οδηγήσει σε μείωση της μέσης αξίας συναλλαγής με ελληνικές κάρτες.

Σύμφωνα με την Cardlink, στο α΄ τρίμηνο του 2019 η μέση πληρωμή με χρεωστική κάρτα διαμορφώθηκε στο ιστορικό χαμηλό των 31 ευρώ και με πιστωτική κάρτα, στο επίσης ιστορικό χαμηλό των 50 ευρώ.

Τα αντίστοιχα μεγέθη το 2016 ήταν στα 48 και 72 ευρώ αντίστοιχα.

Οι τζίροι

Εξάλλου, συνεχίστηκε και το πρώτο τρίμηνο του 2019 η αύξηση τόσο της αξίας όσο και του αριθμού των συναλλαγών με κάρτες.

Συγκεκριμένα, ο τζίρος αυξήθηκε σε ετήσια βάση κατά 22%, ρυθμός επιταχυνόμενος σε σχέση με τη μεταβολή του 2018, που είχε διαμορφωθεί στο 17%.

Συνολικά το 2018 εκτιμάται ότι πραγματοποιήθηκαν με κάρτες συναλλαγές αξίας 31,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 22 δισ. ευρώ έγιναν με κάρτες εκδόσεως ελληνικών τραπεζών και τα υπόλοιπα κυρίως από ξένους επισκέπτες.

Αντίστοιχα, ο αριθμός των συναλλαγών τους πρώτους τρεις φετινούς μήνες διαμορφώθηκε στο 22% έναντι ετήσιας αύξησης 41% σε όλο το 2018.