A- A+
Λιγότεροι τόκοι κατά 22% εισπράχθηκαν από καταθέσεις σε ένα χρόνο - Άνοδος στα ενοίκια
Νέα πτώση σημείωσαν οι τόκοι που εισέπραξαν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις από τις καταθέσεις τους, λόγω της μείωσης των επιτοκίων από τις τράπεζες. Αντίθετα, άνοδος σημειώθηκε στα εισοδήματα από ενοίκια.

Τα συμπεράσματα αυτά προκύπτουν από την ανάλυση των φετινών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος όλων των υπόχρεων, που αφορούν τη χρήση του 2017.

Λιγότεροι τόκοι

Από το 2015 έως και σήμερα οι τράπεζες έχουν προχωρήσει σε σημαντική μείωση των επιτοκίων, τόσο στις προθεσμιακές καταθέσεις, όσο και στους λογαριασμούς πρώτης ζήτησης.

Ως αποτέλεσμα το εισόδημα των φορολογούμενων από τόκους σημειώσε κάμψη, η οποία εκτιμάται ότι συνεχίστηκε και το 2018.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, το 2017 το εισόδημα από μερίσματα –τόκους- δικαιώματα και υπεραξία από μεταβίβαση κεφαλαίου ανήλθε σε 2,184 δισ. ευρώ.

Το ποσό αυτό είναι χαμηλότερο κατά 22% σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη χρονιά, κατά τη διάρκεια της οποίας είχε διαμορφωθεί στα 2,8 δισ. ευρώ.

Η πορεία των επιτοκίων

Η μείωση στα εν λόγω εισοδήματα είναι λογική, με δεδομένο ότι το μέσο επιτόκιο στις προθεσμιακές καταθέσεις, που είναι και οι πιο κερδοφορίες, υποχώρησε σε ένα χρόνο (2016 - 2017) κατά περίπου 30%.

Συγκεκριμένα, ενώ το 2016 τα επιτόκια στους λογαριασμούς προθεσμίας διάρκειας ενός έτους ξεκίνησαν στα επίπεδα του 1%, η συνεχής τους ακοκλιμάκωση τα οδήγησε μέσα σε 24 μήνες στο 0,60%.

Έκτοτε οι προς τα κάτω αναπροσαρμογές είναι μικρότερες. Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, η μέση απόδοση διαμορφώνεται στο 0,61%.

Εισοδήματα από ακίνητα

Στον αντίποδα, ανοδικά κινήθηκαν τα εισοδήματα από ενοίκια, τα οποία το 2017 έφτασαν τα 6,19 δισ. ευρώ από 6,11 δισ. ευρώ το 2017.

Πρόκειται για μία αύξηση της τάξης των 170 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση σε σχέση με τα εισοδήματα του 2014.

Το 2018 αναμένεται μεγαλύτερη άνοδός τους, καθώς ξεκίνησαν να δηλώνονται και τα εισοδήματα από βραχυπρόθεσμες μισθώσεις τύπου Airbnb, ενώ και τα ενοίκια μακροχρόνιας μίσθωσης διαμορφώθηκαν σε υψηλότερα επίπεδα.