A- A+
Με κάρτα πληρώνουν πλέον το 30% των δαπανών τους οι Έλληνες
Το 30% της κατανάλωσης το 2018 πραγματοποιήθηκε με τη χρήση καρτών, κατά βάση χρεωστικών και δευτερευόντως πιστωτικών, με την αξία των συναλλαγών να αυξάνεται κατά 20% σε ετήσια βάση.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Cardlink, που παρουσιάζει ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας σε συνέντευξή του στο Euro2day, το 2018 πραγματοποιήθηκαν 750 εκατ. συναλλαγές αξίας, 31 δισ. ευρώ.

Οι μεταβολές

Σε σχέση με το 2017 η αύξηση στο τζίρο μέσω ηλεκτρονικού χρήματος έφτασε το 18%, ενώ ο αριθμός των συναλλαγών αυξήθηκε κατά 40%.

Ως αποτέλεσμα, η μέση συναλλαγή με κάρτα διαμορφώθηκε σε χαμηλότερα επίπεδα, πέφτοντας στα 41 ευρώ πέρυσι από 49 ευρώ το 2017.

Με δεδομένη ότι η συνολική κατανάλωση στη λιανική είναι περίπου 110 δισ. ευρώ, τότε η διείσδυση των πληρωμών με κάρτες είναι της τάξεως του 28%.

Ανέπαφες οι μισές συναλλαγές

Εντυπωσιακό είναι και το γεγονός ότι οι Έλληνες καταναλωτές εξοικιώθηκαν ταχύτατα με την τεχνολογία των ανέπαφων συναλλαγών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Cardlink, το 51% των συναλλαγών γίνεται ανέπαφα, αντιπροσωπεύοντας το 31% της αξίας των συναλλαγών.

Αυτό συμβαίνει διότι η ανέπαφη πληρωμή έχει νόημα για αγορές μικρότερες των 25 ευρώ, καθώς δεν απαιτείται σε αυτήν την περίπτωση η χρήση PIN.

Άρα οι περισσότερες από τις ανέπαφες συναλλαγές είναι χαμηλής αξίας. Εξάλλου, σημαντική είναι η διείσδυση της ανέπαφης τεχνολογίας και τις πολύ μικρές συναλλαγές.

Από τα τερματικά της Cardlink, μία στις δέκα συναλλαγές είναι χαμηλότερη αξίας των 5 ευρώ.