A- A+
Όλοι οι εναλλακτικοί τρόποι αυτόνομης θέρμανσης σε πολυκατοικίες με κεντρική
Αυτός ο χειμώνας ειλικρινά μας κούρασε. Κράτησε παραπάνω, ήταν βαρύς και είχε και πολλά ξεσπάσματα με δυνατές κακοκαιρίες. Ήταν ένας από τους χειρότερους για τους διαχειριστές των πολυκατοικιών.

Αποτέλεσμα του «κακού» χειμώνα ήταν και η ανάγκη για περισσότερη θέρμανση. Όπου θέρμανση ίσον πετρέλαιο και πετρέλαιο ίσον περισσότερα κοινόχρηστα.

Με την τιμή του να κινείται γύρω από τα επίπεδα του 1 ευρώ ανά λίτρο, τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο δύσκολα.

Σε πολλές πολυκατοικίες δεν είναι λίγοι οι ένοικοι που δεν μπορούν ή δεν θέλουν λόγω οικονομικών δυσχερειών να ανάψουν την κεντρική θέρμανση.

Ο έλεγχος με την αυτονομία

Τι μπορείς να κάνεις για να ελέγχεις τη θερμοκρασία του σπιτιού σου; Να αυτονομηθείς.

Σύμφωνα με νομοθεσία που πέρασε προς τα τέλη του 2017, εάν μένεις σε πολυκατοικία με κεντρική θέρμανση μπορείς να την αυτονομήσεις φτάνει ενεργειακά η απόδοση της νέας εγκατάστασης να είναι καλύτερη από την υφιστάμενη.

Τι πρέπει να κάνεις:

Καταρχήν να αποσυνδέσεις πλήρως το διαμέρισμά σου από την κεντρική θέρμανση.

Να μονώσεις τις σωληνώσεις και να εγκαταστήσεις νέο σύστημα με δικά σου έξοδα. Επίσης πρέπει να ενημερώσεις τους υπόλοιπους συνιδιοκτήτες της πολυκατοικίας πριν από την έναρξη της εγκατάστασης του αυτόνομου συστήματος θέρμανσης.

Πρέπει επίσης να αποσυνδέσεις το νέο σου σύστημα από το σύστημα κεντρικής θέρμανσης του κτιρίου και να ενημερώσεις τους υπόλοιπους ενοίκους για την αναμενόμενη διάρκεια των εργασιών εγκατάστασης του νέου συστήματος.

Εναλλακτικοί τρόποι αυτόνομης θέρμανσης

Η πιο παραδοσιακή και ατμοσφαιρική επιλογή είναι αναμφίβολα το τζάκι. Ωστόσο το αρνητικό του είναι ότι ζεσταίνει μόνο το χώρο στον οποίο βρίσκεται. Εκτός και εάν είναι ενεργειακό.

Η επόμενη επιλογή είναι τα σώματα θέρμανσης που μπαίνουν στην πρίζα, ωστόσο αυτά είναι εξαιρετικά δαπανηρά.

Και το τρίτο είναι το aircondition, που εάν είναι Inverter είναι αναμφίβολα οικονομικό αλλά δεν ζεσταίνει τοίχους, πατώματα κ.λπ.

Το φυσικό αέριο

Υπάρχει και άλλη μια επιλογή που όμως δεν είναι ακόμα διαθέσιμη σε όλη την Ελλάδα και σε όλες τις γειτονίες.

Μιλάμε για το φυσικό αέριο που συγκριτικά με το πετρέλαιο είναι φτηνότερο και δίνει τη δυνατότητα να εγκατασταθεί σε κάθε διαμέρισμα ξεχωριστά.

Όποια και να είναι η επιλογή σου θα σου συστήναμε να ξανασκεφτείς τον πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας που χρησιμοποιείς.

Είτε επιλέξεις τις εναλλακτικές που καταναλώνουν ηλεκτρικό ρεύμα είτε το γυρίσεις σε φυσικό αέριο, οι ευκαιρίες που υπάρχουν στην αγορά (πχ επιδοτήσεις) είναι πολλές και αξίζουν προσοχής.

Επίσης συνδυάζοντας το φυσικό αέριο και το ηλεκτρικό σου ρεύμα μπορείς να πάρεις ακόμα μεγαλύτερες εκπτώσεις.