A- A+
Το πρώτο ΑΤΜ που επιτρέπει αναλήψεις με αναγνώριση προσώπου
Με ψηφιακό σκανάρισμα του προσώπου τους θα μπορούν να κάνουν συναλλαγές σε επιλεγμένα ΑΤΜ πελάτες ισπανικής τράπεζας, μετά την αναβάθμισή τους, χωρίς να χρειάζεται η πληκτρολόγηση του PIN.

Ο λόγος γίνεται για την ισπανική τράπεζα CaixaBank, η οποία προσφέρει εδώ και λίγες ημέρες αυτήν τη δυνατότητα σε 20 ΑΤΜ που έχει τοποθετήσει στη Βαρκελώνη.

Έτσι, οι κάτοχοι καρτών της τράπεζας, αφού την εισάγουν στο μηχάνημα, μέσω κάμερας αναγνωρίζεται το πρόσωπό τους, βάση των βιομετρικών τους δεδομένων και ανοίγει ο δρόμο για να κάνουν τη συναλλαγή που θέλουν.

Πώς γίνεται η αναγνώριση

Το πρόγραμμα βιομετρικής αναγνώρισης προσώπου αφορά προς το παρόν μόνο τους πελάτες της CaixaBank.

Το μόνο που θα πρέπει να κάνει ο πελάτης είναι να κοιτάξει στην κάμερα του σκάνερ, να ανοιγοκλείσει τα μάτια του ή να στρέψει ελαφρά το κεφάλι του προς το πλάι.

Αυτό γίνεται για λόγους ασφαλείας, ώστε να μην μπορεί κάποιος με τη φωτογραφία του κατόχου της κάρτας να κάνει ανάληψη μετρητών.

Σημειώνεται πάντως πως το σκάνερ ελέγχει περισσότερα από 16.000 σημεία του προσώπου και ταυτοποιεί τον πελάτη, ο οποίος θα πρέπει να έχει επισκευτεί νωρίτερα κάποιο κατάστημα ώστε να αποτυπωθεί στα ηλεκτρονικά αρχεία της τράπεζας το πρόσωπό του και να ενεργοποιήσει την εφαρμογή.

Τα ελληνικά ΑΤΜ

Στην Ελλάδα ακόμη δεν υπάρχει ΑΤΜ με αυτές τις δυνατότητες. Ωστόσο, τα μηχανήματα έχουν αναβαθμιστεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, αποτελώντας ένα αξιόπιστο μέσο διενέργειας συναλλαγών 24 ώρες το 24ωρο.

Τα νέα ΑΤΜ δίνουν τη δυνατότητα στους κατόχους χρεωστικών, αλλά και πιστωτικών καρτών, να πραγματοποιήσουν μία σειρά από συναλλαγές, σε πραγματικό χρόνο και σε αρκετές περιπτώσεις χωρίς κανένα κόστος.

Η δυνατότητα Online συναλλαγών παρέχεται από τα ΑΤΜ που επιτρέπουν καταθέσεις μετρητών σε πραγματικό χρόνο, χωρίς την εισαγωγή τους σε φάκελο.

Οι συναλλαγές

Στην προκειμένη περίπτωση το ΑΤΜ καταμετρά επί τόπου τα χρήματα που εισάγει ο καταθέτης στην ειδική σχισμή, χωρίς να χρησιμοποιήσει τον «παραδοσιακό» φάκελο.

Εναλλακτικά, η συναλλαγή μπορεί να ολοκληρωθεί με τη χρήση χρημάτων που βρίσκονται ήδη στον καταθετικό του λογαριασμό.

Η δυνατότητα αυτή παρέχεται και στα ΑΤΜ παλαιάς τεχνολογίας, σε όσα από αυτά έχουν παραμείνει στο δίκτυο των τραπεζών.

Έτσι, ο καταναλωτής με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, μπορεί σε πραγματικό χρόνο, σαν να χρησιμοποιούσε ταμείο της τράπεζάς του:

- Να καταθέσει χρήματα στο λογαριασμό του

- Να εμβάσει χρήματα σε λογαριασμό τρίτου στην ίδια τράπεζα

- Να πληρώσει μία σειρά από λογαριασμούς, συμπεριλαμβανομένων και των οφειλών προς την εφορία

Τα ΑΤΜ του μέλλοντος

Στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον μάλιστα, η ασφάλεια στα ΑΤΜ θα γίνει ακόμη μεγαλύτερη μέσω της ελαχιστοποίησης του χρόνου παραμονής σε αυτά.

Συγκεκριμένα, ο συναλλασσόμενος θα ετοιμάζει στο κινητό του τηλέφωνο τη συναλλαγή που θέλει να πραγματοποιήσει, ανάληψη, πληρωμή, κατάθεση κτλ και όταν φτάνει στο ΑΤΜ το μόνο που θα κάνει είναι να πλησιάσει το κινητό του στο ειδικό σήμα των ανέπαφων πληρωμών.

Άμεσα, χωρίς την πληκτρολόγηση κωδικών και χωρίς την είσοδο της κάρτας στο ΑΤΜ, η συναλλαγή θα φτάνει στο τελευταίο της βήμα και θα εκτελείται.

Ειδική στον τομέα των πληρωμών εκτιμούν ότι τα επόμενα χρόνια, παρά τη μείωση της χρήσης των ΑΤΜ, ο αριθμός τους θα αυξηθεί, προς αντικατάσταση των θέσεων στα Ταμεία των τραπεζών που θα καταργηθούν για λόγους εξοικονόμησης κόστους.