A- A+
Ολοκληρώθηκε η υποβολή αιτήσεων για τη «Νέα Καινοτομική Επιχειρηματικότητα»
Ολοκληρώθηκε την Τρίτη, 1 Νοεμβρίου, η διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής προτάσεων για το Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ «Νέα Καινοτομική Επιχειρηματικότητα», με την υπολοβολή 1.170 επενδυτικών προτάσεων, προϋπολογισμού 192,88 εκατ. ευρώ.

Από τις επενδυτικές προτάσεις που κατατέθηκαν μέσω διαδικτύου, χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες και διεπαφή με τις υπηρεσίες, το 64% (750 επιχειρήσεις) αφορά υπό σύσταση και νέο-ιδρυθείσες και το 36% (420 επιχειρήσεις) υφιστάμενες επιχειρήσεις.

Ο συνολικός προϋπολογισμός των προτάσεων ανέρχεται σε 192.883.431 ευρώ με συνολική δημόσια δαπάνη που αντιστοιχεί σε 115.730.058 ευρώ και υπερκαλύπτει κατά 4 φορές τον αρχικό προϋπολογισμό του προγράμματος (30 εκ. ευρώ).

Έμφαση στην καινοτομία

Το Πρόγραμμα «Νέα Καινοτομική Επιχειρηματικότητα» της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας, του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, αποτελεί βασικό εργαλείο για την αλλαγή του εγχώριου μοντέλου ανάπτυξης και την στροφή προς την καινοτομία.

Το έντονο ενδιαφέρον τόσο των νέων ανθρώπων, όσο και των «νέων» επιχειρήσεων, παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, να αναλάβουν ρίσκα και δραστηριοποιηθούν σε νέες, καινοτόμες δραστηριότητες υψηλής προστιθέμενης αξίας επιβεβαιώνει με τον πιο σαφή τρόπο τον τρόπο ότι με στοχευμένα χρηματοδοτικά εργαλεία μπορεί να ενισχυθεί ουσιαστικά η πραγματική οικονομία της χώρας.

Το πρόγραμμα στοχεύει στη δημιουργία και την ενίσχυση της καινοτομικής επιχειρηματικότητας, ως μοχλό για την παραγωγική αναβάθμιση της χώρας προς αγαθά και υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας, με ενσωμάτωση γνώσης, ποιότητας και περιβαλλοντικής ευαισθησίας.

Ενισχύει, μέσω επιχορήγησης, την ίδρυση επιχειρήσεων από φυσικά πρόσωπα άνω των 18 ετών, που επιδιώκουν να μετατρέψουν μια καινοτόμο ιδέα ή/και μια κατοχυρωμένη τεχνογνωσία, η οποία δεν έχει μέχρι τώρα αξιοποιηθεί εμπορικά, σε επιχειρηματική καινοτομία.

Επίσης, ενισχύονται Πολύ Μικρές και Μικρές νέες επιχειρήσεις που έχουν κλείσει έως και πέντε (5) πλήρεις διαχειριστικές χρήσεις, οι οποίες επιδιώκουν την εμπορική αξιοποίηση καινοτόμων ιδεών, με τη διάθεση νέων προϊόντων και υπηρεσιών, με την επέκταση-διαφοροποίηση των προϊόντων και υπηρεσιών τους, ή/και τη βελτίωση της παραγωγικής διαδικασίας και της διαδικασίας παροχής υπηρεσιών που εφαρμόζουν.

Το ύψος της επιδότησης

Το πρόγραμμα επιδοτεί σε ποσοστό 60% σχέδια ύψους προϋπολογισμού από 30.000 έως 300.000 ευρώ για επενδύσεις μεταποιητικού και περιβαλλοντικού χαρακτήρα (παροχή νερού, επεξεργασία λυμάτων, διαχείριση αποβλήτων) και δραστηριότητες εξυγίανσης, και από 20.000 έως 200.000 ευρώ για επενδυτικά σχέδια των άλλων επιλέξιμων κλάδων οικονομικής δραστηριότητας.

Στο πλαίσιο αυτό οι επενδυτικές προτάσεις που υποβλήθηκαν αφορούν ένα ευρύτατο πεδίο οικονομικών δραστηριοτήτων, το οποίο επιβεβαιώνει το εύρος εφαρμογής και την ευελιξία του προγράμματος.

Μάλιστα, λόγω του μεγάλου πλήθους των ενδιαφερόμενων επιχειρήσεων που υπέβαλαν αίτηση συμμετοχής, το πρόγραμμα αναμένεται να αποτελέσει έναν από τους βασικότερους πυλώνες και τα σημαντικότερα εργαλεία στήριξης της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα, της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων και κατ΄ επέκταση της οικονομίας.