A- A+
Έρχεται αποδέσμευση κατασχεμένων λογαριασμών - Όλα τα ακατάσχετα όρια
Σε αποδέσμευση των δεσμευμένων από το Δημόσιο λογαριασμών καταθέσεων θα προχωρήσει από τον επόμενο μήνα το υπουργείο Οικονομικών, εάν ο οφειλέτης ρυθμίσει τα χρέη του.

Ειδικότερα, από τα τέλη Μαρτίου τίθεται σε εφαρμογή ο προοδευτικά ακατάσχετος λογαριασμός, σύμφωνα με δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων.

Οι όροι της αποδέσμευσης

Αυτό σημαίνει πως οι οφειλέτες του Δημοσίου θα μπορέσουν σταδιακά να ανακτήσουν τον έλεγχο των λογαριασμών τους, οι οποίοι λόγων χρεών που έχουν προς το Δημόσιο είναι δεσμευμένοι ακόμα και για μελλοντικά υπόλοιπα.

Το σχέδιο προβλέπει σταδιακή αποδέσμευση του τραπεζικού λογαριασμού ύστερα από κατάσχεση, εφόσον οι φορολογούμενοι προχωρήσουν στη ρύθμιση των οφειλών τους.

Το ποσό που θα αποδεσμεύεται θα είναι 3 με 4 φορές υψηλότερο της δόσης που θα καταβάλλεται προς την εφορία.

Τα ακατάσχετα όρια

Κατά τα άλλα, τα όρια προστασία των καταθετικών λογαριασμών διαμορφώνονται σήμερα ως εξής:

  • Για οφειλές προς Δημόσιο/Ασφαλιστικά Ταμεία

- Εξαιρούνται της κατάσχεσης μισθοί/συντάξεις/κάθε είδους ασφαλιστικά βοηθήματα, ως εξής:

• Για ποσά μέχρι 1.000€ δεν μπορεί να γίνει κατάσχεση.
• Για ποσά από 1.000€ έως 1.500€ το Δημόσιο μπορεί να κατασχέσει το ½ του ποσού που ξεπερνάει τα 1.000€. Π.χ. αν έχετε μισθό 1.400€, το Δημόσιο μπορεί να κατασχέσει το μισό των 400€ ευρώ, δηλαδή 200€.
• Για ποσά μεγαλύτερα των 1.500€ το Δημόσιο μπορεί να κατασχέσει όλο το ποσό που ξεπερνάει τα 1.500€ συν 250€ που αντιστοιχούν στο ½ των 500€, όπως είδαμε στη δεύτερη κατηγορία.

Π.χ. αν έχετε μισθό 1.800€, το Δημόσιο μπορεί να κατασχέσει τα 300€ που ξεπερνούν τα 1.500€ συν 250€, δηλαδή συνολικά 550€.

- Λογαριασμοί καταθέσεων

Καταθέσεις σε πιστωτικά ιδρύματα σε ατομικό ή κοινό λογαριασμό είναι ακατάσχετες μέχρι του ποσού των χιλίων διακοσίων πενήντα (1.250) ευρώ μηνιαίως για κάθε φυσικό πρόσωπο και σε ένα μόνο πιστωτικό ίδρυμα.

Ο ακατάσχετος λογαριασμός ως προς το Δημόσιο, δηλώνεται ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (TaxisNet).

Εάν λαμβάνετε μισθό/σύνταξη/ασφαλιστικές παροχές πρέπει απαραίτητα να δηλώσετε ως ακατάσχετο τον συγκεκριμένο λογαριασμό.

  • Για οφειλές προς ιδιώτες/Τράπεζες

- Εξαιρούνται της κατάσχεσης μισθοί/συντάξεις/κάθε είδους ασφαλιστικά βοηθήματα στο σύνολο τους ανεξαρτήτως ποσού (εκτός αν αφορά απαιτήσεις διατροφής).

Είναι σημαντικό ο λογαριασμός στον οποίο κατατίθεται ο μισθός ή η σύνταξη να είναι δηλωμένος και στην τράπεζα ως μισθοδοσίας ή συνταξιοδοτικός.

Επίσης, θα πρέπει να θεωρηθεί ότι στην παραπάνω κατηγορία ανήκουν και οι λογαριασμοί στους οποίους κατατίθεται το επίδομα ανεργίας.

- Λογαριασμοί καταθέσεων

Καταθέσεις σε πιστωτικά ιδρύματα είναι ακατάσχετες μέχρι του ποσού των χιλίων πεντακοσίων (1.500) ευρώ και των δύο χιλιάδων (2.000) ευρώ σε περίπτωση κοινού λογαριασμού.

Με δήλωση του καταθέτη προς ένα εκ των πιστωτικών ιδρυμάτων προσδιορίζεται ο λογαριασμός για τον οποίο θα ισχύει το ακατάσχετο.

- Πάγια εντολή παρακράτησης δόσης δανείου

Εάν έχει δοθεί σε τράπεζα πάγια εντολή παρακράτησης της μηνιαίας δόσης του δανείου από το λογαριασμό μισθοδοσίας, γίνεται ανάκληση με αίτηση του οφειλέτη ή με εξώδικη δήλωση.

Μόνη εξαίρεση αποτελεί το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (ΤΠΔ), για το οποίο η παρακράτηση μπορεί να μειωθεί μέχρι τα 3/10 των καθαρών αποδοχών.