A- A+
Κάτω από τα 2 δισ. ευρώ το όριο δανεισμού μέσω του ELA για πρώτη φορά από το 2014
Προς εξάλειψη τείνει ο δανεισμός των ελληνικών τραπεζών από τον έκτακτο μηχανισμό χρηματοδότησης της Τράπεζας της Ελλάδος (ELA), ως αποτέλεσμα της νέας ενίσχυσης των καταθέσεων το 2018.

Όπως ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος, πλέον η παροχή έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα δεν υπερβαίνει το όριο των 2 δισεκ. ευρώ.

Ήδη Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς έχουν προχωρήσει στην πλήρη εξόφληση της συγκεκριμένης βοήθειας και απομένουν οι υπόλοιπες τράπεζες, Alpha Bank, Eurobank και οι μη συστημικές.

Οι λόγοι της βελτίωσης

Μετά από αυτήν την εξέλιξη, η Τράπεζα της Ελλάδος θα διακόψει τη δημοσίευση Δελτίου Τύπου σχετικά με το ανώτατο όριο της παροχής έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα προς τις ελληνικές τράπεζες.

Η μείωση της σχετικής εξάρτησης αποδίδεται στα ακόλουθα:

  • Στην ενίσχυση των καταθέσεων, που το 2018 ξεπέρασε τα 8 δισ. ευρώ με άνοδος άνω των 3 δισ. ευρώ μόνο το Δεκέμβριο της περασμένης χρονιάς
  • Στη σταδιακή επανασύνδεση των τραπεζών με τις αγορές μέσω των repos
  • Στη συνεχιζόμενη μείωση των υπολοίπων στα δάνεια

Μετά από αυτήν την εξέλιξη βελτιώνονται σημαντικά οι προοπτικές δανειοδότησης της πραγματικής οικονομίας.

Σε κάθε περίπτωση αναγκαίες συνθήκες για την ενίσχυση των χρηματοδοτήσεων αποτελούν η συνέχιση της αύξησης της καταθετικής βάσης και η επιτάχυνση των ρυθμών ανάκαμψης της οικονομίας, ώστε να αυξηθεί η υγιής ζήτηση για δάνεια από τις επιχειρήσεις κατά πρώτο λόγο.

Διαβάστε επίσης

* Αύξηση - έκπληξη της ζήτησης για δάνεια το δ΄ τρίμηνο του 2018 - Πού πήγαν τα λεφτά