A- A+
Μετρητά 13 δισ. ευρώ κατέθεσαν οι Έλληνες στις τράπεζες σε 20 μήνες
Στις καταθέσεις χαρτονομισμάτων στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα αποδίδεται το μεγαλύτερο μέρος της ανόδου των καταθέσεων τους τελευταίους 20 μήνες.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που παρουσιάζει η Eurobank, σε σύγκριση με το ιστορικό χαμηλό του Απριλίου 2017 οι καταθέσεις παρουσίασαν σωρευτική αύξηση 15,5 δισ. ευρώ ή 13,0% τον Δεκέμβριο 2018.

Η συνεισφορά των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων ανήλθε αυτό το διάστημα σε 10,8 δισ. και 4,7 δισ. ευρώ αντίστοιχα.

Ο ρόλος των μετρητών

Βάσει της συνοπτικής λογιστικής κατάστασης της Τραπέζης της Ελλάδος, στο διάστημα Απριλίου 2017 – Νοεμβρίου 2018, η νομισματική βάση (Μ0) της ελληνικής οικονομίας συρρικνώθηκε κατά 13,7 δισ. ευρώ, από €41,9 δις στα €28,2 δις.

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα παραπάνω στοιχεία, δύναται να υποστηριχτεί ότι η αύξηση των καταθέσεων τους τελευταίους 20 μήνες συνδέεται με την επιστροφή φυσικού χρήματος στο εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Η εν λόγω ενέργεια – προερχόμενη κυρίως από τα νοικοκυριά – αποτελεί μια ένδειξη:

1ον ενίσχυσης της εμπιστοσύνης τους στο εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα και

2ον αύξησης των αναγκών τους για πραγματοποίηση συναλλαγών με ηλεκτρονικό χρήμα (π.χ. δαπάνες για αγορές αγαθών και υπηρεσιών, αποπληρωμές δανείων, φορολογικές υποχρεώσεις κ.α).

Οι προοπτικές

Σύμφωνα με τη Eurobank, η περαιτέρω βελτίωση του οικονομικού κλίματος και πρωτίστως η μεγέθυνση του ΑΕΠ αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για τη συνέχιση – ή ακόμα και την επιτάχυνση – των θετικών ρυθμών μεταβολής των καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα στην Ελλάδα.

«Θεωρούμε ότι η κυριότερη ερμηνευτική μεταβλητή για την επιτάχυνση του ρυθμού αύξησης των καταθέσεων το 2018 ήταν αυτή της βελτίωσης του οικονομικού κλίματος για το σύνολο του έτους.

Σε αυτό το γεγονός συνετέλεσε η ομαλή ολοκλήρωση του 3ου Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής (3ΠΟΠ) τον Αύγουστο 2018 και η μετάβαση στην ενισχυμένη μεταμνημονιακή εποπτεία.

Ένας 2ος παράγοντας ήταν η επιτάχυνση του ρυθμού ενίσχυσης του Ακαθαρίστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ). Ως γνωστόν, η ζήτηση χρήματος είναι θετική συνάρτηση του επίπεδου της εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας, ήτοι οι αυξημένες συναλλαγές οδηγούν σε αύξηση της ζήτησης χρήματος.

Τέλος, ένας 3ος παράγοντας ήταν η σχεδόν πλήρης άρση των κεφαλαιακών ελέγχων και η περαιτέρω ενίσχυση της χρήσης ηλεκτρονικού χρήματος ως μέσου συναλλαγών.