A- A+
Προθεσμιακές: Κλείνει η ψαλίδα μεταξύ επιχειρήσεων – νοικοκυριών στα επιτόκια
Το κλείσιμο της ψαλίδας υπέρ των επιχειρήσεων έναντι των νοικοκυριών που υπάρχει στα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων, έχουν επιτύχει τους τελευταίους μήνες οι τράπεζες.

Οι αποδόσεις που προσφέρουν στους λογαριασμούς προθεσμίας των εταιρικών πελατών είναι παραδοσιακά καλύτερες.

Κι αυτό διότι οι επιχειρήσεις έχουν διευρυμένες σχέσεις με τις τράπεζες, άρα διεκδικούν και υψηλότερα επιτόκια.

Ενώ τα ποσά που τηρούν είναι συνήθως πιο υψηλά σε σχέση με τα αντίστοιχα των νοικοκυριών κατά μέσο όρο.

Τα τελευταία στοιχεία

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το μέσο επιτόκιο των νέων προθεσμιακών καταθέσεων με διάρκεια έως και 1 έτος για τα φυσικά πρόσωπα διαμορφώθηκε το Νοέμβριο στο 0,58%.

Το αντίστοιχο επιτόκιο για τις επιχειρήσεις ανήλθε την ίδια περίοδο στο 0,83%, δηλαδή 25 μονάδες βάσης υψηλότερα.

Ωστόσο, η διαφορά αυτή ήταν ακόμη μεγαλύτερη τους προηγούμενους μήνες, φτάνοντας στο α΄ εξάμηνο του 2018 τις 33 μονάδες βάσης.

Δηλαδή τα επιτόκια που έπαιρναν οι επιχειρήσεις ήταν κατά περίπου 50% υψηλότερα των αντίστοιχων για τα νοικοκυριά.

Πλέον η κατάσταση έχει εξομαλυνθεί. Αυτό επιτεύχθηκε κυρίως μέσω της μεγαλύτερης μείωσης των επιτοκίων για τις επιχειρήσεις, που κατά μέσο όρο τους πρώτους 10 μήνες του 2018 έφτασε τις 12 μονάδες βάσης έναντι μείωσης κατά μόλις 3 μονάδες για τα νοικοκυριά.

Έρχονται νέες μειώσεις

Το σίγουρο είναι ότι το 2019 θα υπάρξουν νέες περικοπές στα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων.

Στο πλαίσιο αυτό, όσοι διαθέτουν ανοιχτά χρήματα και θέλουν να κλειδώσουν το επιτόκιό τους για διάστημα έως και 12 μήνες, μπορούν να ανοίξουν σήμερα ένα νέο προθεσμιακό λογαριασμό.

Με μέτρο σύγκρισης την τελική καθαρή απόδοση, αναμφίβολα τα προγράμματα που προσφέρουν εκτός από τόκους και ανταμοιβή σε είδος είναι πιο συμφέροντα.

Όσοι όμως δεν θέλουν να μπουν στη λογική της εξαργύρωσης πόντων ή ευρώ σε συνεργαζόμενες με τις τράπεζες επιχειρήσεις, θα πρέπει να περιοριστούν στα κλασικά προϊόντα της αγοράς.