A- A+
Σχέδια για μηνιαίο ραντεβού με την εφορία από το 2019 - Τι θα γίνει με δηλώσεις
Σε περισσότερες δόσεις θα αποπληρώνουν από το 2019 τους βασικούς τους φόρους τα νοικοκυριά, σύμφωνα με το σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών.

Στόχος είναι ο φόρος εισοδήματος και ο ΕΝΦΙΑ, που σήμερα εξοφλούνται σε τρεις διμηνιαίες δόσεις και 5 μηνιαίες δόσεις αντίστοιχα, να σπάσουν σε περισσότερα κομμάτια.

Αυτό προϋποθέτει ότι η εκκαθάριση των φόρων θα γίνεται νωρίτερα σε σχέση με τα ισχύοντα δεδομένα, το αργότερο δηλαδή μέχρι και το τέλος Απριλίου.

Νωρίτερα οι δηλώσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών στοχεύει στο άνοιγμα της εφαρμογής για την υποβολή των δηλώσεων που αφορά τα εισοδήματα του 2018, στα τέλη Φεβρουαρίου.

Με τον τρόπο αυτό θα δοθεί η δυνατότητα σε όσους υποβάλλουν τη δήλωσή τους έως και το τέλος Απριλίου, να πληρώσουν το φόρο που θα προκύψει σε 5 ή 6 δόσεις, κάθε μήνα.

Από το Μάιο δηλαδή έως και το Νοέμβριο. Όσοι υποβάλλουν δήλωση αργότερα, θα πληρώνουν το φόρο σε τρεις διμηνιαίες δόσεις.

Η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ

Αναφορικά με το ΕΝΦΙΑ, η κυβέρνηση προτίθεται από τη νέα χρονιά να αυξήσει τον αριθμό των δόσεων από 5 σε 10, ώστε ο μηνιαίος λογαριασμός για τους φορολογούμενους να μικρύνει.

Σε αυτό το σενάριο, ο ΕΝΦΙΑ του 2019 θα ξεκινήσει να αποπληρώνεται από τον ερχόμενο Μάρτιο ή Απρίλιο, δύο ή τρεις μήνες μετά την εξόφληση του εφετινού φόρου.

Η αποπληρωμή του θα ολοκληρωθεί το Δεκέμβριο του 2019 ή τον Ιανουάριο του 2020.

Αυτό βέβαια προϋποθέτει ότι η εκκαθάριση του φόρου θα γίνει μέσα στο α΄ τρίμηνο της νέας χρονιάς και όχι αργότερα.