A- A+
ΤτΕ: Σέρνεται ακόμη η αγορά κατοικιών χαμηλών προδιαγραφών - Πού υπάρχει ζήτηση
Μικτές τάσεις καταγράφηκαν στην ελληνική αγορά ακινήτων, με σημαντικές διαφοροποιήσεις στους επιμέρους τομείς, σε διαφορετικές περιοχές και θέσεις το 2018.

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, ως δυναμικότεροι τομείς αναδείχθηκαν οι χρήσεις που σχετίζονται με τον τουρισμό, ενώ αυξημένο παρουσιάστηκε το ενδιαφέρον και για επενδυτικά ακίνητα υψηλών προδιαγραφών, ειδικά στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας.

Πού υπάρχουν πιέσεις

Στον αντίποδα, συντηρούνται οι πιέσεις στο χαμηλών προδιαγραφών απόθεμα της αγοράς κατοικίας και επαγγελματικών ακινήτων, ως συνέπεια της περιορισμένης ρευστότητας και της υποχώρησης του διαθέσιμου εισοδήματος και του ΑΕΠ κατά την τελευταία δεκαετία.
Ειδικότερα, στην αγορά των κατοικιών παρατηρούνται ενδείξεις σταθεροποίησης και
τοπικά ανάκαμψης.

Με βάση τα στοιχεία εκτιμήσεων που έχουν συγκεντρωθεί από τα πιστωτικά ιδρύματα, το εννεάμηνο του 2018 οι τιμές των διαμερισμάτων (σε ονομαστικούς όρους) ήταν αυξημένες κατά 1,3% σε ετήσια βάση, έναντι μείωσης κατά 1,2% το αντίστοιχο διάστημα του 2017.

Στην αύξηση των τιμών των διαμερισμάτων για το σύνολο της χώρας συνέβαλε η σημαντική αύξηση στις τιμές των διαμερισμάτων στην περιοχή της Αθήνας κατά 2,1%, ενώ αντίστοιχα στη Θεσσαλονίκη περιορίστηκε σε 0,8% και στις άλλες μεγάλες πόλεις και λοιπές περιοχές της χώρας σε 0,7%.

Από πού προέρχεται η ζήτηση

Στην ενίσχυση της ζήτησης οικιστικών ακινήτων έχει συντελέσει το έντονο ενδιαφέρον για επενδυτικά οικιστικά ακίνητα, τα οποία, ειδικά μέσω των βραχυχρόνιων μισθώσεων, αποτελούν πλέον ένα νέο τομέα της αγοράς με ραγδαία ανάπτυξη.

Σταδιακή βελτίωση των συνθηκών της αγοράς ακινήτων αποτυπώνεται και σε σχετικούς δείκτες.

Συγκεκριμένα, οι επενδύσεις σε κατοικίες αυξήθηκαν κατά 12,3% το εννεάμηνο του 2018, αν και παραμένουν σε χαμηλό επίπεδο ως ποσοστό του ΑΕΠ (0,7%).

Το οκτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2018 οι οικοδομικές άδειες για κατοικίες, όπως καταγράφονται από την ΕΛΣΤΑΤ, αυξήθηκαν κατά 24,3% σε αριθμό και 21,1% σε όρους όγκου.
Παράλληλα, ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών του ΙΟΒΕ για τις κατοικίες βελτιώθηκε, καταγράφοντας αύξηση κατά 21,7% το ενδεκάμηνο του 2018.

Επιπλέον, σύμφωνα με στοιχεία του Υποθηκοφυλακείου Αθηνών ενισχύεται σημαντικά ο αριθμός των συναλλαγών για το ενδεκάμηνο του 2018.

Από τι θα εξαρτηθεί ανάκαμψη

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, η σταδιακή διάχυση της ζήτησης σε όλο το φάσμα της αγοράς ακινήτων θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη των μακροοικονομικών μεγεθών της οικονομίας, τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος και την αποκατάσταση της παροχής ρευστότητας από το τραπεζικό σύστημα.

Επιπλέον, η κεντρική τράπεζα επισημαίνει την ανάγκη περαιτέρω παρεμβάσεων για τη βελτίωση των συνθηκών στον τομέα της φορολογίας, της διαφάνειας και της απλοποίησης των διαδικασιών.

Με τον τρόπο αυτό τονίζει πως θα δημιουργηθεί ένα φιλικότερο επενδυτικό περιβάλλον και θα διασφαλιστεί μια βιώσιμη και σταθερή πορεία ανάκαμψης και τελικά ανάπτυξης της αγοράς ακινήτων.