A- A+
Κάντε όλες τις συναλλαγές σας real time στα νέα έξυπνα ΑΤΜ των τραπεζών
Με έξυπνα ΑΤΜ, στα οποία μπορείτε να κάνετε σχεδόν κάθε συναλλαγή που εκτελείται μέσω των γκισέ, έχουν γεμίσει το δίκτυο των σημείων εξυπηρέτησης των πελατών τους οι τράπεζες.

Ο εκσυγχρονισμός του δικτύου των ΑΤΜ που ξεκίνησε πριν από περίπου δύο χρόνια με εντατικούς ρυθμούς, έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και πλέον ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα τα σημεία εξυπηρέτησης είναι «έξυπνα».

Σε αυτά παρέχεται η δυνατότητα online συναλλαγών, που εκτελούνται δηλαδή σε πραγματικό χρόνο, σαν να χρησιμοποιείται το παραδοσιακό ταμείο της τράπεζας.

Με τον τρόπο αυτό έχετε ένα ...προσωπικό Ταμεία στη διάθεσή σας όλο το 24ωρο και 7 ημέρες την εβδομάδα, για να μπορείτε να κάνετε τις συναλλαγές τη στιγμή που θέλετε, χωρίς αναμονή στις ουρές των καταστημάτων.

Οι online καταθέσεις

Στις συναλλαγές με μετρητά, αυτό επιτυγχάνεται με την καταμέτρηση των χαρτονομισμάτων σας σε πραγματικό χρόνο από το ΑΤΜ, χωρίς την εισαγωγή τους σε φάκελο.

Εναλλακτικά, η συναλλαγή σας, εάν δεν κάνετε χρήση μετρητών, μπορεί να ολοκληρωθεί με τη χρέωση ενός καταθετικού σας λογαριασμό.

Η δυνατότητα αυτή παρέχεται και στα ΑΤΜ παλαιάς τεχνολογίας, σε όσα από αυτά έχουν παραμείνει στο δίκτυο των τραπεζών.

Οι βασικές συναλλαγές

Έτσι, ο καταναλωτής με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, μπορεί σε πραγματικό χρόνο, σαν να χρησιμοποιούσε ταμείο της τράπεζάς του:

- Να καταθέσει χρήματα στο λογαριασμό του

- Να εμβάσει χρήματα σε λογαριασμό τρίτου στην ίδια τράπεζα

- Να πληρώσει μία σειρά από λογαριασμούς, συμπεριλαμβανομένων και των οφειλών προς την εφορία

Τα ΑΤΜ του μέλλοντος

Στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον μάλιστα, η ασφάλεια στα ΑΤΜ θα γίνει ακόμη μεγαλύτερη μέσω της ελαχιστοποίησης του χρόνου παραμονής σε αυτά.

Συγκεκριμένα, ο συναλλασσόμενος θα ετοιμάζει στο κινητό του τηλέφωνο τη συναλλαγή που θέλει να πραγματοποιήσει, ανάληψη, πληρωμή, κατάθεση κτλ και όταν φτάνει στο ΑΤΜ το μόνο που θα κάνει είναι να πλησιάσει το κινητό του στο ειδικό σήμα των ανέπαφων πληρωμών.

Άμεσα, χωρίς την πληκτρολόγηση κωδικών και χωρίς την είσοδο της κάρτας στο ΑΤΜ, η συναλλαγή θα φτάνει στο τελευταίο της βήμα και θα εκτελείται.

Ειδική στον τομέα των πληρωμών εκτιμούν ότι τα επόμενα χρόνια, παρά τη μείωση της χρήσης των ΑΤΜ, ο αριθμός τους θα αυξηθεί, προς αντικατάσταση των θέσεων στα Ταμεία των τραπεζών που θα καταργηθούν για λόγους εξοικονόμησης κόστους.