A- A+
Δέκα τρόποι για να καίτε λιγότερα καύσιμα με το αυτοκίνητό σας
Να μειώσουν το κόστος των μετακινήσεών τους μπορούν όλοι οι οδηγοί αυτοκινήτων, ακολουθώντας 10 απλές συμβουλές.

Το insurancemarket.gr σας δείχνει τους τρόπους ώστε να μειώσετε την κατανάλωση καυσίμων και να εξοικονομήσετε σημαντικά ποσά κάθε μήνα για εσάς και την οικογένειά σας.

Οι 10 συμβουλές είναι οι εξής:

1. Να οδηγείς ομαλά

Η επιθετική οδήγηση και η απότομη αύξομείωση της ταχύτητας όχι μόνο είναι επικίνδυνη αλλά έχει και αρνητικό αποτέλεσμα στην κατανάλωση καυσίμου.

P.χ η έντονη επιτάχυνση αυξάνει την πίεση στο κινητήρα καθώς και την αντίσταση στον αέρα. Και τα δύο, αυξάνουν την κατανάλωση.

2. Βάζε την σωστή ταχύτητα

Η σωστή ταχύτητα στο κιβώτιο ταχυτήτων θα βοηθήσει να μειώσεις τις στροφές του κινητήρα σου και ως εκ τούτου να μην καταναλώνεις με γρήγορους ρυθμούς το απόθεμα του καυσίμου.

Άλλάζε “έξυπνα” και γρήγορα τις ταχύτητες και μη σε περιορίζει η σειρά τους.

Για παράδειγμα, μπορείς να αλλάξεις από 1η σε 3η εάν το όχημα έχει πιάσει τις ανάλογες στροφές.

3. Αφαίρεσε βάρος

Απόφυγε τη μεταφορά περιττού βάρους στο αυτοκίνητο σου διότι αυτό είναι επιζήμιο στην οικονομία καυσίμου.

Για παράδειγμα, μη κουβαλάς πράγματα που δε χρειάζεσαι στο port baggage (οι ρακέτες κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών είναι μάλλον περιττές) ή αφαίρεσαι την σχάρα από την οροφή.

Θα γλιτώσεις βάρος και θα βελτιώσεις την αεροδυναμική του οχήματός σου. Για κάθε 50 κιλά που αφαιρείς, εξοικονομείς περίπου 4% καύσιμο!

4. Απόφυγε το air condition

Προσπάθησε να μην χρησιμοποιες το air condition (όπου είναι δυνατό) καθώς η χρήση αυξάνει την κατανάλωση καυσίμου και παράλληλα μειώνει την απόδοση.

5. Να ελέγχεις την πίεση των ελαστικών

Ο σημαντικότερος λόγος για να ελέγχεις την πίεση (βέλτιστο check κάθε 30 ημέρες) είναι φυσικά η ασφάλειά σου.

Ένας επιπλέον λόγος είναι και το ότι εάν η πίεση στα ελαστικά δεν είναι στο συνιστώμενο επίπεδο, όχι μόνο μειώνεται η διάρκεια ζωής τους αλλά επιβαρύνεται και η κατανάλωση έως και 10%!

Να θυμάσαι οτι τα ελαστικά χάνουν πιο γρήγορα πίεση στον κρύο καιρό (υπό φυσιολογικές θερμοκρασίες χάνουν περίπου 1 psi/30ημέρες ενώ στις χαμηλές χάνουν έως και 1 psi/10 ημέρες).

Τσέκαρε την πίεση όταν τα ελαστικά ειναι δροσερά (δηλ.έχουν διανύσει έως 2 χλμ.) γιατί αν έχουν θερμανθεί, θα έχεις λάθος αποτελέσματα μέτρησης.

6. Να κάνεις σωστή συντήρηση

Ο σωστός προγραμματισμός συντήρησης του οχήματος προστατεύει τον κινητήρα και κατά συνέπεια, την κατανάλωση καυσίμου.

Μη ξεχνάς ότι οτιδήποτε βλάπτει την απόδοση του οχήματος, βλάπτει και την οικονομία καυσίμου. Αν το καλοσκεφτείς, η σωστή συντήρηση σε γλιτώνει και από μελλοντικά έξοδα επισκευής!

7. Να οδηγείς προνοητικά

Απόφυγε να πατάς απότομα το φρένο στο φανάρι ή να οδηγείς πολύ κοντά πίσω από κάποιον.

Και στις δύο περιπτώσεις αυξάνεις την κατανάλωση καυσίμου και αυξάνεις την πιθανότητα ατυχήματος.

8. Προγραμμάτισε & πειραματίσου!

Ποιος ο λόγος να βγαίνεις από το σπίτι 5 φορές ενώ μπορείς με λίγο προγραμματισμό να κάνεις τις δουλειές σου με 2 διαδρομές;

Επίσης, πειραματίσου λίγο με τη διαδρομή που θα ακολουθήσεις. Εύκολα συνηθίζουμε μία συγκεκριμένη διαδρομή αλλά μία μικρή έρευνα, μόνο καλό κάνει!

Μπορεί για παράδειγμα, η συγκεκριμένη διαδρομή να έχει κίνηση τις ώρες που την ακολουθείς και να σε συμφέρει κάποια άλλη.

Η κατανάλωση δεν έχει σχέση μόνο με τη χλμ απόσταση αλλά και με την ταχύτητα & διάρκεια. Το να κινείσαι αργά ή να συναντάς συχνά φανάρια, δε συμφέρει!

9. Πάρκαρε λίγο πιο μακριά

Όταν ξέρεις οτι είσαι σε πυκνοκατοικημένη περιοχή και δύσκολα θα βρεις parking, μην ψάχνεις αδίκως...σπαταλάς καύσιμα και κυρίως την ψυχραιμία σου!

Απλά, άφησε το αυτοκίνητο λίγο πιο μακριά. Το περπάτημα κάνει καλό.

10. Σβήσε την μηχανή όταν είσαι σε μποτιλιάρισμα ή περιμένεις παρκαρισμένος

Όταν λόγω κίνησης έχεις ακινητοποιηθεί, σβήσε την μηχανή! Τόσο απλό... γιατί να ξοδεύεις άσκοπα το απόθεμα καυσίμου σου;